Širom Vojvodine poslednjih godina sve je više malih revira koji nastaju tako što entuzijasti iz lokalnih udruženja urede i poribe zapuštene bare, najčešće nastale kopanjem gline zarad proizvodnje cigle. Na jednom takvom jezeru u Žitištu, nedaleko od Zrenjanina, naš novi saradnik održao je poučan čas ribolova svom mlađem kolegi
Sredina avgusta je ove godine zbog niskih vodostaja i visokih temperatura bila veoma nepovoljna za varaličarenje na većini vojvođanskih voda, pa sam odlučio da se malo podsetim kako je to pecati šarana fider tehnikom, koju sam skoro sasvim zapostavio u poslednje dve godine. Rešio sam da odem na revir udruženja Grgeč u Žitištu, selu koje se nalazi u srednjem Banatu, na levoj obali Plovnog Begeja, oko 19 km severoistočno od Zrenjanina, a iskoristio sam ovu priliku da pozovem kumića Valentina Lebanova da mi pravi društvo, kako bih mu na najdirektniji način pomogao da unapredi svoje umeće šaranskog ribolova, za koji se odnedavno zagrejao.
USTALI SMO U PET i zaputili se na revir, na kom su nas dočekali ljubazni domaćini i lagani vetrić, koji je najavljivao lepo vreme za pecanje. Kao i obično, najpre sam se bacio na pripremanje prihrane, koju sam ovog puta napravio od 2 kg Haldorado Bazis Mixa (koji sadrži dosta prženog zrnevlja) i 1 kg Haldorado Pelletes Fekete. Za vlaženje sam upotrebio vodu iz konzerve kukuruza šećerca, jer njen miris čini sa njom zamešenu hranu još privlačnijom za ribu. Valentin je šećerac potom ubacio u jednostavan ali mnogo puta proveren spod-miks (mešavinu zrnevlja za prihranjivanje), u kom je bilo još samo kuvanog kukuruza ambarca i kuvane konoplje.
PECAO SAM NA DVA štapa Robinson Van De Eynde Feeder MX (oba težine bacanja 50–150 g, s tim što je jedan dužine 3,6 m a drugi 3,9 m) i mašinicama Daiwa Revros EA 3000, na kojima je bio osnovni najlon od 0,22 mm (naravno tonući), a predveze sam pravio od fluorokarbona prečnika 0,17 mm. Valentin je koristio parabolike Daiwa Black Widow od 3,9 m, krive savijanja (t.c.) 3,5 lb i mašinice Daiwa Crosscast S 5000, sa najlonom debljine 0,32 mm. Budući da sam se opredelio za lov šarana metod-fider pristupom, koristio sam udice odgovarajuće veličine, a na »trn« sam montirao Haldorado Tornado Waftere sa aromama »N-Butyric & Pineapple« i »Roquefort Cheese«. Valentin je od mamaca na dva štapa stavio po jedan plivajući pelet (sa aromama jagode odnosno ananasa), dok je udicu na trećem namamčio sa dva zrna kuvanog starog kukuruza. Kako se na ovom reviru redovno peca i riba ne oskudeva u hrani, sugerisao sam kumiću da ne baca previše primame, već samo onoliko koliko procenimo da je potrebno da se riba podstakne na hranjenje.
Ja sam fider sisteme sa hranilicama težina 60 i 70 g zabacivao na daljinu od oko 70 m, a Valentin je pecao sa olovima od 100 g i mamce plasirao nešto dalje – na 100-105 m.
NA PRVI UDARAC NISMO dugo čekali. Jak i vrlo borben šaran udario mi je na »vafter« sa ukusom sira, dok smo pili prvu kafu, ali mi je spao sa udice dok sam pokušavao da ga prevučem preko podvodnog spruda, na mestu gde se dubina znatno smanjuje. No to nam je pokazalo da se imamo čemu nadati, pa sam brzo zamenio mamac i ponovo zabacio u istu tačku.
Ubrzo je usledila akcija i kod kumića, kom je šaranče od oko 5 kg došlo na plivajući bojli sa aromom... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 567-)