Mr­tav ili živ ka­u­gler se naj­če­šće ko­ri­sti za lov smu­đa teh­ni­kom mu­va­nja (po­vla­če­nja mam­ca), ko­ja je ve­o­ma efi­ka­sna u bi­stroj vo­di to­kom ce­le go­di­ne, pa i u nje­nom naj­to­pli­jem de­lu. Me­đu­tim, ima i ri­bo­lo­va­ca ko­ji na udi­cu ra­di­je ka­če fi­let od me­sa ne­ke krup­ni­je ri­be. Je­dan od njih je Pa­ra­ći­nac Go­ran Mi­le­tić, ko­ji uz to ko­ri­sti i ne­što dru­ga­či­ju mon­ta­žu od stan­dard­ne, a u lo­vu smu­đa ima do­sta uspe­ha

filetvelika

U naj­to­pli­jem de­lu go­di­ne, smuđ se pre­ko da­na na re­ka­ma uglav­nom dr­ži ve­ćih du­bi­na, pa naj­če­šće ni­je bli­zu oba­le i u pli­ćim zo­na­ma (ko­ji­ma uglav­nom pri­la­zi tek pred­ve­če ili u svi­ta­nje, to­kom cu­go­va u ko­ji­ma se in­ten­ziv­no hra­ni). Ali, ako vo­do­staj poč­ne da ra­ste, ri­ba to ose­ća i pri­la­zi oba­li, pa ga je pred sam na­do­la­zak i to­kom nje­ga mo­gu­će uspe­šno lo­vi­ti i uz nju. Baš tu stra­te­gi­ju pri­me­nio je is­ku­sni pa­ra­ćin­ski ri­bo­lo­vac Go­ran Mi­le­tić, ko­ji je to­kom pro­šlog po­ra­sta na Du­na­vu kod Ko­stol­ca iz čam­ca vr­lo uspe­šno pe­cao smu­đa, i to na na­čin ko­ji je dav­no na­u­čio od svog oca Sla­ve. Na­i­me, pre ne­ko­li­ko de­ce­ni­ja, ka­da je bi­lo ve­o­ma te­ško do­ći do tvi­ste­ra od me­ke gu­me ili si­li­ko­na, do­mi­šlja­ti ri­bo­lov­ci, me­đu ko­ji­ma je bio i Sla­ve, po­če­li su da pe­ca­ju gra­blji­vi­ce po­vla­če­ći fi­le­te od ri­be, ise­če­ne ta­ko da pri kre­ta­nju ži­vah­no ra­de i svo­jim le­lu­ja­njem pri­vla­če pre­da­to­re i tom kom­bi­na­ci­jom va­ra­li­ča­re­nja i lo­va na pri­rod­ni ma­mac ostva­ri­va­li su od­lič­ne re­zul­ta­te, ali ve­ći­na o to­me ni­je na­ši­ro­ko pri­ča­la, pa se ova­kav pri­stup ni­je mno­go ra­ši­rio.

Pri­me­nju­ju­ći taj pri­stup, Go­ran je za vre­me na­do­la­ska vo­de i u na­red­nim ne­de­lja­ma, dok je ni­vo bio nat­pro­seč­no vi­sok za ovaj pe­riod, imao vi­še uspe­šnih iz­la­za­ka. Obi­la­ze­ći čam­cem iz­gled­na me­sta od Stoj­ko­ve ade do ade Ži­la­ve i for­si­ra­ju­ći ona sa ve­ćim pre­pre­ka­ma na dnu, po­ne­kad je hva­tao i dva ili tri le­pa smu­đa po iz­la­sku.

MON­TA­ŽA. Si­stem na ko­ji Mi­le­tić mu­va sli­čan je oni­ma ko­ji se ko­ri­ste za sta­tič­no pe­ca­nje smu­đa du­bin­skim me­to­dom. Na kraj osnov­ne stru­ne (naj­lo­na od 0,35 mm) ve­zu­je vr­ti­li­cu, pa za­tim za isto ok­ce fik­si­ra i 15-25 cm dug pred­vez (de­blji­ne 0,30 mm) sa udi­com, dok za do­nji kraj vr­ti­li­ce... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 408-)