Štampa

Ve­ći­na aloh­to­nih vr­sta u na­šim vo­da­ma zna­t­no je po­re­me­ti­la struk­tu­ru ri­bljeg fon­da, u ne­kim slu­ča­je­vi­ma do ni­voa eko­lo­ške ka­ta­stro­fe. Me­đu­tim, ne­ma na­zna­ka da dr­ža­va i ko­ri­snici o to­me ma­kar sa­mo ozbilj­no raz­mi­šlja­ju, a po­go­to­vo ne da ne­što pred­u­zi­ma­ju da se ta­kvo sta­nje pro­me­ni.

Na Be­lom Ti­mo­ku, na sa­mom obo­du Za­je­ča­ra, po­red pu­ta ko­ji vo­di ka srp­sko-bu­gar­skoj gra­ni­ci na­la­zi se je­dan od dva naj­po­pu­lar­ni­ja re­vi­ra za zim­ski lov sko­ba­lja na toj re­ci. Na­rav­no, ni­je tu sko­balj je­di­ni pri­su­tan – i klen, mre­na i šlji­var ume­ju da se ja­ve, a ima i krup­nih ri­ba svih po­bro­ja­nih vr­sta, od ko­jih naj­ve­će bu­du te­ške i do 1,5 kg

Dva jed­no­stav­na čvo­ra ko­ja su se od­lič­no po­ka­za­la pri pra­vlje­nju pred­ve­za od de­be­lih mo­no­fi­la, ali su pod­jed­na­ko pri­men­lji­vi i u mno­gim dru­gim ri­bo­lov­nim si­tu­a­ci­ja­ma

Sve vi­še ri­bo­lo­va­ca ši­rom Evro­pe za pe­ca­nje gra­blji­vih vr­sta ko­ri­sti si­stem sa udi­com ko­ja se slo­bod­no kre­će po ok­ce­tu no­se­će ži­ce pro­vu­če­ne kroz olov­ni uteg. Ta la­ba­va ve­za či­ni po­na­ša­nje mam­ca pri­rod­nim i pri­vlač­nim za ri­bu, a ovaj si­stem ima i niz dru­gih pred­no­sti u od­no­su na dži­go­ve sa ote­ža­njem na­li­ve­nim na udi­cu

Spe­ci­jal­ni hleb za pe­ca­nje la­ko se ču­va i pri­pre­ma za upo­tre­bu, vr­lo je po­sto­jan na udi­ci, mo­že­mo ga po že­lji na­mi­ri­sa­ti ili obo­ji­ti, ce­na mu je pri­stu­pač­na (na­ro­či­to ot­ka­ko ga u po­nu­di ima i ne­ko­li­ko na­ših pro­iz­vo­đa­ča), a sko­ro sve vr­ste ci­pri­ni­da ga ra­do uzi­ma­ju. I ni­su to je­dini razlozi što ga ve­o­ma mno­go ribolovaca ko­ri­sti... 

Sko­balj se već uve­li­ko pri­pre­ma za mre­snu mi­gra­ci­ju i pa­re­nje, ali se i da­lje mo­že le­po lo­vi­ti na me­sti­ma na ko­ji­ma se u ve­li­kom bro­ju gru­pi­sao ra­di pre­zi­mlja­va­nja, pa ni­je ni čud­no to što je po­treb­no do­bro po­ra­ni­ti da bi se na naj­po­pu­lar­ni­jim lo­ka­ci­ja­ma na­šlo do­bro me­sto