Štampa

Sa ma­lo sti­ro­po­ra i ra­da pre­tvo­ri­će­mo šlji­vu u neo­do­lji­vu po­sla­sti­cu za amu­ra

Amur se kod nas naj­vi­še pe­ca na ku­ku­ruz i boj­li­je. Ali, po­sto­ji još je­dan od­li­čan a ve­o­ma ma­lo upo­tre­blja­van ma­mac za ovog sna­žnog i bor­be­nog bi­ljo­je­da – šlji­va dža­na­ri­ka. Ona se na udi­cu mo­že ka­či­ti di­rekt­no i bez ika­kvih do­ra­da, ali će bi­ti još efi­ka­sni­ja ako je na­mon­ti­ra­mo ta­ko da leb­di, do­dat­no je aro­ma­ti­zu­je­mo i za­šti­ti­mo od spa­da­nja pri da­le­kim za­ba­ča­ji­ma.

Za­hva­lju­ju­ći po­di­za­ču, ma­mac je iz­dig­nut iz­nad dna

Pe­ca­nje naj­ve­će evrop­ske slat­ko­vod­ne ri­be du­bin­skim me­to­dom je ve­o­ma iza­zov­no i uz­bu­dlji­vo. Za to su nam po­treb­ni jak i do­bro uklo­pljen pri­bor, do­sta str­plje­nja i ume­ća, kao i do­bro na­pra­vlje­ni i po­u­zda­ni si­ste­mi, ko­ji će omo­gu­ći­ti op­ti­mal­nu pre­zen­ta­ci­ju mam­ca... 

Tro­no­žac je jef­tin i ma­lih di­men­zi­ja, ali ne­u­po­ter­bljiv na str­mim oba­la­ma

Sto­li­ca je oba­ve­zan de­o pra­te­će opreme ogrom­ne ve­ći­ne ri­bo­lo­va­ca ko­ji sa oba­le pe­ca­ju na pri­rod­ne mam­ce. Pri tom se za sedenje ko­ri­sti za­i­sta sve i sva­šta – od pra­sta­rih ho­kli­ca, pre­ko mo­de­la iz kam­per­skog ar­se­na­la, do tak­mi­čar­skih plat­for­mi i ša­ran­džij­skih i fi­de­ra­ških »sve­mir­skih bro­do­va«. Ka­ko se sna­ći u tom mno­štvu i iza­bra­ti op­ti­mal­no re­še­nje i po funk­ci­o­nal­no­sti i po ce­ni?

Tak­mi­čar­ski plo­vak na­pra­vljen u Bu­gar­skoj se od­lič­no po­ka­zao na sta­ja­ćoj vo­di

Šta ra­di­ti u si­tu­a­ci­ji ka­da ri­ba mrljavi, pa joj ma­mac mo­ra­mo nu­di­ti što fi­ni­jim si­ste­mom, sa plo­vkom ma­le no­si­vo­sti, a iz­ne­na­da poč­ne da du­va jak ve­tar? Birajući iz­me­đu pre­la­ska na du­bin­ku i od­la­ska ku­ći, naš sa­rad­nik se opre­de­lio za mo­di­fi­ko­va­nje do­ta­da­šnje pre­zen­ta­ci­je.

Na DTD ka­na­lu se na fi­der naj­če­šće hva­ta­ju de­ve­ri­ka i nje­ni bli­ski ro­đa­ci

Ve­li­ke vo­de kri­ju ve­će ri­be od ma­lih, ali to ni­po­što ne zna­či da je na nji­ma la­ko pe­ca­ti. Na­pro­tiv, u ogrom­nom vo­de­nom pro­stran­stvu če­sto ni­je jed­no­stav­no pro­na­ći ri­bu, na­ro­či­to na ka­na­li­ma sa ujed­na­če­nom oba­lom i dnom. Na sre­ću, po­sto­je i broj­na pra­vi­la, koja, ako ih se pridržavamo, uvećavaju šan­se za uspeh na ta­kvim re­vi­ri­ma.

Autor tek­sta sa dvo­ki­la­šem uhva­će­nim po­čet­kom ju­na na Du­na­vu kod Be­o­gra­da

Če­sto se mo­že ču­ti da je za kon­ti­nu­i­ra­ne do­bre ulo­ve mno­gih vr­sta ri­ba na ve­li­kim re­ka­ma pre­ko po­tre­ban ča­mac. Ne­ma zbo­ra da je to tač­no. Ali oni ko­ji pom­no pra­te vo­do­sta­je, vo­de ri­bo­lo­vač­ki dnev­nik i sprem­ni su da se po­tru­de da bi sti­gli do iz­gled­ne po­zi­ci­je mo­gu do­bro pro­ći i pe­ca­ju­ći sa oba­le.