Keks je po­sled­njih go­di­na po­stao je­dan od naj­če­šće ko­ri­šće­nih do­da­ta­ka hra­na­ma u fi­der ri­bo­lo­vu, po­go­to­vo na te­ku­ći­ca­ma. Na­ro­čito se do­bro po­ka­zao krup­no mle­ve­ni keks obo­jen u ži­ve bo­je, ko­ji ri­ba la­ko uoča­va i ra­do uzi­ma. Ali ne­ka­da je do­bro i pot­pu­no »obr­nu­ti igru«, kao što će­te sa­zna­ti iz ovog tek­sta

Po­sled­nji na­let je­se­nje hlad­ne i mut­ne du­nav­ske vo­de na iz­ma­ku ok­to­bra na­ja­vlji­vao je kraj se­zo­ne ri­bo­lo­va na tzv. otvo­re­nom Du­na­vu ma­lo niz­vod­no od Be­o­gra­da. To ni­je neo­bič­no – ta po­zi­ci­ja na ko­joj pro­vo­dim ve­ći deo go­di­ne po pra­vi­lu, na­i­me, pre­sta­je da da­je ri­bu upra­vo ne­gde sre­di­nom ok­to­bra, jer se ona sa nje po­me­ri sa pri­bli­ža­va­njem ka­sne je­se­ni. Ali ovog pu­ta me je ne­što vu­klo i pro­sto te­ra­lo da pro­bam da pe­cam baš tu, gde je is­ku­stvo go­vo­ri­lo da ne tre­ba oče­ki­va­ti ri­bu.

Pe­riod pre tog zad­njeg na­le­ta bio je, me­đu­tim, pri­lič­no iz­da­šan kad je reč o le­pim de­ve­ri­ka­ma – pa­da­li su i ko­ma­di od pre­ko 1 kg, što je bi­lo do­volj­no da se dr­žim te po­zi­ci­je, iako je ša­ran, ko­ji mi je ci­lja­na ri­ba, bio u to­tal­noj ap­sti­nen­ci­ji. Sa­da je Du­nav do­sta upa­dlji­vo opa­dao, a tem­pe­ra­tu­ra vo­de se na­kon na­glog pa­da sta­bi­li­zo­va­la na ni­vou na kom ri­ba još ne ju­ri u zi­mov­ni­ke već se dr­ži onih me­sta na ko­ji­ma je bi­la i po­čet­kom je­se­ni. A na ru­ku mi je išlo i to što ve­će opa­da­nje po pra­vi­lu do­no­si i bi­stre­nje vo­de do ni­voa po­volj­nog za ri­bo­lov.

CE­LA TA HI­DRO­LO­ŠKA SI­TU­A­CI­JA go­vo­ri­la mi je da bi vre­de­lo još ma­lo pro­ba­ti, po­što se či­ni­lo la­ko mo­gu­ćim da po­sled­nji po­rast vo­do­sta­ja ne da ni­je ote­rao ri­bu od oba­le, već je njoj, na­pro­tiv, pri­vu­kao krup­ni­je pri­mer­ke, ko­ji u kr­šu, za­li­vi­ma i na dru­gim me­sti­ma gde je tok spo­ri­ji ume­ju da po­tra­že mir u uslo­vi­ma ve­ćih i br­zih po­ra­sta. Ka­da sam sti­gao na me­sto, na pr­vi po­gled sam imao uti­sak da ni­sam ni­ma­lo po­gre­šio – vo­do­staj je bio od­li­čan, a bo­ja vo­de ide­al­na – bla­go za­mu­će­na, tj. de­li­mič­no pro­zir­na, baš ona­kva po ka­kvoj se ri­ba in­ten­ziv­no hra­ni.

U ra­no ju­tro, tek što sam do­šao čam­cem na od­re­di­šte, vre­me je bi­lo pra­vo je­se­nje – tmur­no, tj. oblač­no, sa po­vre­me­nom sit­nom ki­šom i ma­lo ja­čim za­pad­nim ve­trom, ali mi on u prin­ci­pu ni­je pro­blem, pa se ni­sam uz­bu­đi­vao. Ali ka­ko je dan od­mi­cao, ki­ša je pa­da­la sve če­šće, ne ja­ko, ali do­volj­no da na­ta­pa stva­ri i da sme­ta, dok se is­pr­va ume­re­ni za­pad­ni ve­tar pre­tvo­rio u jak se­ve­ro­za­pad­ni (ka­da sam bio pri kra­ju pe­ca­nja, du­vao je ta­ko sna­žno i pra­vio ta­kve ta­la­se da sam je­dva us­peo da odvo­jim ča­mac od oba­le).

A KA­KO SE VRE­ME ME­NJA­LO, me­nja­lo se i po­na­ša­nje ri­be, ko­je je bi­lo iz­ne­na­đu­ju­će i s ob­zi­rom na uslo­ve tog da­na i s ob­zi­rom na go­di­šnje do­ba. Po­če­tak je bio obe­ća­va­ju­ći. Sit­na be­la je iz­ba­ci­va­njem po po­vr­ši­ni oda­va­la da je i da­lje tu, što me je ve­o­ma ob­ra­do­va­lo i uli­lo mi do­dat­ni op­ti­mi­zam. A on­da sam uočio i spo­ra­dič­no »ri­ška­nje« ša­ra­na, tj. ni­zo­ve me­hu­ri­ća po po­vr­ši­ni, ko­ji su po­uz­dan znak da se »br­ka« mo­ta po dnu i da bi vre­de­lo »čač­nu­ti ga«.

De­ve­ri­ka je po­če­la da se ja­vlja već po­sle 3-4 ba­če­ne hra­ni­li­ce, i to pr­vo sit­ni­ja, a on­da, ka­ko se po­ve­ća­va­la kon­cen­tra­ci­ja pla­si­ra­ne hra­ne i zr­ne­vlja na dnu, sve krup­ni­ja. Me­đu de­ve­ri­ke bi se po­vre­me­no ume­ša­la so­lid­na kru­pa­ti­ca, a do­bio sam osim te dve vr­ste još sa­mo jed­nu cr­no­o­ku de­ve­ri­ku, ali i dva ša­ra­na, od 1,5-2 kg (ni­sam ih me­rio, ali me ob­ra­do­va­lo to što su se ja­vi­li, iako sam to­kom se­zo­ne če­sto do­bi­jao i vi­še ko­ma­da na ovom me­stu). Ma­lo me je za­ču­di­lo to­tal­no od­su­stvo bo­dor­ke, ko­ja je ce­le go­di­ne sla­bo ra­di­la, ali sam za­to bio ve­o­ma sre­ćan što ni­sam do­bio baš ni­jed­nog »pe­ša« (gla­vo­ča), bu­du­ći da se ta­ko ne­što na ovom de­lu Du­na­va ve­ro­vat­no ni­je de­si­lo ot­ka­ko je ga­vran po­cr­neo.

ŠTO SE MA­MA­CA TI­ČE, mo­žda je za ni­jan­su bo­lje od sve­ga osta­log de­ve­ri­ka uzi­ma­la cr­ve­nu gli­stu »sto­pi­ra­nu« jed­nim be­lim cr­vi­ćem, ali lo­vio sam je i na ru­žu cr­vi­ća i na »kok­tel« cr­va i še­ćer­ca, dok sam oba ša­ra­na do­bio, na­rav­no, na dva zr­na še­ćer­ca.

De­blji­na pred­ve­za mo­že da bu­de od pre­sud­nog zna­ča­ja... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 519-)


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...