Iako se tamo gde ih ima mnogo i babuška i drugi manji ciprinidi mogu odlično loviti na razne mamce, vrlo često sve te ribe umeju da budu veoma izbirljive i da na neki mamac reaguju mnogo bolje nego na sve ostale, ali i da promene jelovnik usred dana, bez ikakvog nama jasnog razloga. Zato se za svako pecanje treba dobro spremiti, a u ovom periodu to podrazumeva da je poželjno da pri ruci imamo bar nekoliko poslastica kojima šaranske vrste teško odolevaju
Jesen je vreme kada jata mirnih riba, prateći svoj biološki sat, počinju intenzivno da se hrane kako bi se adekvatno pripremila za zimu. Za nas ribolovce babuška je najzanimljivija, kao najraprostranjenija vrsta iz šaranskog roda, ali i najhalapljivija. Većina kolega, čak i onih sa kratkim stažom, zna koji se mamci za nju koriste u različitim periodima godine. Ipak, evo malog podsetnika, uz kreativne dopune, koje će sasvim sigurno doprineti da ulovljene ribe budu nešto krupnije, čuvarke punije, a zadovoljstvo na vodi veće.
CRVENE GLISTE su u svim varijantama (krupne, sitne, kalifornijske, holandske, šumske, »pomijare«...), tokom cele sezone, mamac broj jedan za babušku. Prirodna su hrana, pa ih ribe lako prihvataju. Ali kada dođe jesen, treba ih malo »doterati i pojačati« kako bi predstavljale krupniji i »mrsniji« zalogaj za pomenutog ribljeg svaštojeda. Kombinacije gliste sa pinkijem, u crveno obojenim crvom ili kasterom (čaurom) odličan su izbor jer su preveliki mamac za sitnu belu ribu, a babuška i drugi krupniji ciprinidi ga lakše uočavaju.
MRTVI BELI CRVI (popareni ili smrznuti) iz nekog su razloga sitnijim ribama manje primamljivi od živih, ali zato ih krupnije babuške prosto obožavaju. Kada se crvi umrtve, izduže se i postanu mlitavi, mnogo sporije tonu, a nakon što padnu na dno, i u slabom toku izazovno lelujaju i deluju veoma atraktivno. Na udicu se može postaviti jedan komad, dva ili više njih (»ruža«), eventualno u kombinaciji sa drugim mesnim mamcima (kasterom, glistom...), sa prerađenim (npr. peletima) ili zrnevljem.
HLEB nikada ne treba zapostaviti, jer je lovan u svim godišnjim dobima. Pored najpopularnijeg hlebnog mamca, tzv. ruže, te neprevaziđenog valjka, odlične rezultate može dati i »srednje rešenje«, koje kreativniji i moderniji ribolovci već nekoliko godina rado koriste. Hlebni »peleti«,zumbama (»kalibratorima«), na udici nabubre, a mirne ribe, uključujući babušku, privlače i izgledom i ukusom. Sem običnog hleba, dobar mamac može biti i neki od ribolovačkih hlebova (preporučujem domaći, niške firme Eagle Eye), koji su pre svega namenjeni za skobalja, ploticu i mrenu, ali ih rado uzimaju i druge vrste riba, uključujući i »babu«. (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 413-)