To­kom apri­la i ma­ja, ka­da je ša­ran u za­bra­ni na otvo­re­nim vo­da­ma, mno­gi lju­bi­te­lji lo­va ci­pri­ni­da bar po­ko­ji put odu na ne­ki od ko­mer­ci­jal­nih re­vi­ra ka­ko bi pre­kra­ti­li vre­me do po­čet­ka se­zo­ne i is­pro­ba­li sve ono o če­mu su raz­mi­šlja­li to­kom zim­ske pa­u­ze. Za fi­de­ra­še su rib­njač­ka je­ze­ra po­se­ban iza­zov, jer se na nji­ma mo­že ve­o­ma do­bro lo­vi­ti tzv. me­to­dom.

U ra­no pro­lje­će, sa otvo­re­njem se­zo­ne, ri­bo­lov ša­ra­na na ra­znim ma­njim do­bro po­ri­blje­nim sta­ja­ći­ca­ma, šljun­ča­ra­ma ili je­ze­ri­ma ko­mer­ci­jal­nog ti­pa omi­lje­na je za­ni­ma­ci­ja mno­gih ri­bi­ča, ko­ji sva­ki na svoj na­čin, pro­vje­re­nim me­to­da­ma i teh­ni­kom, po­ku­ša­va­ju pre­va­ri­ti tek raz­bu­đe­nu ri­bu. Vo­de su uglav­nom još hlad­ne, ri­ba se uspo­re­no kre­će i sra­me­žlji­vo uzi­ma hra­nu, pa re­do­vi­to naj­bo­lje pro­la­ze oni sa fi­nim pri­stu­pom ri­bo­lo­vu, uz ma­lu ko­li­či­nu kva­li­tet­ne do­bro oda­bra­ne hra­ne na pra­vom mje­stu i sa atrak­tiv­nim mam­cem tik uz nju. Na­rav­no da je fi­der tu u pred­no­sti nad osta­lim teh­ni­ka­ma, jer pru­ža mo­guć­nost upra­vo ta­kve pre­zen­ta­ci­je.

Meki peleti

DA BI IZ­BJE­GLI PRI­TI­SAK I GU­ŽVU ko­ja uvi­jek vla­da tih pr­vih da­na otvo­re­nja, Kri­sti­jan i ja po­šli smo na ozalj­ske šljun­ča­re dva tjed­na ka­sni­je, ta­man za vri­je­me po­nov­nog za­hlad­nje­nja, ko­je ni­ka­ko ni­je mo­glo po­go­do­va­ti ri­bo­lo­vu. No ka­ko nam je cilj bio is­pro­ba­ti ne­ke no­ve pro­iz­vo­de Brow­ning i Ma­ros Mix, sma­tra­li smo da mo­žda i ni­je ta­ko lo­še što su uvje­ti te­ški, jer će­mo do­bi­ti bo­lji uvid u učin­ko­vi­tost hra­na i po­je­di­nih ma­ma­ca ne­go li kad je ri­ba ak­tiv­na i mno­ge mam­ce uzi­ma bez za­dr­ške. Do­go­vo­ri­li smo se da obo­ji­ca lo­vi­mo me­tod hra­ni­li­ca­ma, ko­je su u ova­kvom ri­bo­lo­vu ne­nad­ma­šne, ali sa raz­li­či­tim »pu­nje­njem« – on će ko­ri­sti­ti kla­sič­nu smje­su bra­šna­ste hra­ne, a ja na­vla­že­ne mi­kro­pe­le­te. Ki­ki mi­je­ša Ma­ros Mix hra­ne Ex­tra Carp i Ex­tra Carp Straw­be­rry, uz do­da­tak Ma­ros Ak­ti­va­to­ra Straw­be­rry, dok ja va­dim već kod ku­će pri­pre­mljen Ma­ros Mix Met­hod Box, sa spo­me­nu­tim pe­le­ta­ma.

Met­hod Box je iz­nim­no za­ni­mlji­va i prak­tič­na stvar, tj. ku­ti­ja (ka­ko joj i ime ka­že), u ko­joj se na­la­ze sit­ne ha­li­but pe­le­te i bo­či­ca te­ku­ćeg adi­ti­va (ja­go­da, med ili ha­li­but), ko­jim se one do­dat­no aro­ma­ti­zi­ra­ju i vla­že. Pe­le­te – 500 g po pa­ko­va­nju – pri­pre­ma­ju se u sa­moj ku­ti­ji, ta­ko da se pre­li­ju pr­vo te­ku­ćim adi­ti­vom iz bo­či­ce... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 349-)