Na tr­ži­štu po­sto­ji sve vi­še in­du­strij­ski pra­vlje­nih hra­na na­me­nje­nih za pri­vla­če­nje ra­znih vr­sta ri­ba u raz­li­či­tim uslo­vi­ma. Mno­ge od njih po­ka­za­le su se ve­o­ma do­bro, pa ih ri­bo­lov­ci ma­sov­no ku­pu­ju upr­kos če­sto vi­so­kim ce­na­ma. Naš sa­rad­nik re­šio je, me­đu­tim, da ove se­zo­ne pro­ve­ri da li se još uvek mo­že uspe­šno pe­ca­ti i na naj­o­bič­ni­ju i svi­ma do­stup­nu pri­ma­mu ka­kva se de­ce­ni­ja­ma ko­ri­sti­la na na­šim vo­da­ma

Hi­dro­lo­ška si­tu­a­ci­ja ka­kvu ni­smo ima­li go­di­na­ma, sa nat­pro­seč­no vi­so­kim vo­do­sta­ji­ma mno­gih re­ka to­kom ce­log pro­le­ća, na­te­ra­la je broj­ne lju­bi­te­lje naj­lak­ših va­ri­jan­ti va­ra­li­ča­re­nja da tra­že no­ve po­zi­ci­je i pri­stu­pe, ali i da se pri­se­te ne­kih na ko­ji­ma odav­no ni­su lo­vi­li. Na jed­noj ta­kvoj lo­ka­ci­ji naš sa­rad­nik na­šao je neo­če­ki­va­no mno­go le­pih smu­đe­va za­in­te­re­so­va­nih za je­lo

Naš sa­rad­nik, sve­stra­ni slat­ko­vod­ni ri­bo­lo­vac ko­ji par de­ce­ni­ja sva­ke go­di­ne dva pu­ta po de­se­tak da­na pe­ca na mo­ru u Grč­koj (po­čet­kom i kra­jem tu­ri­stič­ke se­zo­ne), pr­vi put je bo­ra­vio u me­sta­šce­tu na po­pu­lar­nom ostr­vu ko­je je po­se­ći­vao i ra­ni­je, i na tom ne­po­zna­tom te­re­nu se od­lič­no sna­šao i mak­si­mal­no na­u­ži­vao

Je­dan is­ku­san ri­bo­lo­vac odav­no je lu­cid­no pri­me­tio da je bo­lje od­lič­no po­zna­va­ti ma­kar je­dan loš te­ren ne­go lo­še po­zna­va­ti vi­še naj­bo­ljih. Re­zul­ta­ti ko­je Ze­mu­nac Ne­ma­nja Nin­ko­vić po­sti­že na de­lu Du­na­va na kom pe­ca od de­tinj­stva go­vo­re u pri­log na­ve­de­nom uve­re­nju, ali i uka­zu­ju da je osim is­ku­stva za uspeh po­treb­no još po­ne­što

Sve br­ži tem­po ži­vo­ta i hro­nič­na osku­di­ca vre­me­na ve­ći­nu ri­bo­lo­va­ca spre­ča­va da se po­sve­te pri­pre­mi po­zi­ci­ja na ko­ji­ma na­me­ra­va­ju da pe­ca­ju. A oni ko­ji ne od­u­sta­ju od ta­kvog »sta­ro­mod­nog« pri­stu­pa če­sto nas svo­jim ulo­vi­ma pod­se­te ko­li­ko on mo­že bi­ti efi­ka­san