No­vi Du­nav je ve­štač­ki stvo­re­na aku­mu­la­ci­ja, ko­ja se pru­ža pa­ra­lel­no sa ži­vim to­kom te re­ke, u Be­ču. Za­hva­lju­ju­ći do­brom ču­va­nju i od­lič­nim pri­rod­nim uslo­vi­ma, obi­lu­je i mir­nim vr­sta­ma ri­ba i ra­znim gra­blji­vi­ca­ma, pre sve­ga so­mom, štu­kom i ban­da­rom, ko­ji do­sti­že za na­še poj­mo­ve ogrom­ne di­men­zi­je i ve­o­ma ga je za­bav­no lo­vi­ti

Re­či­ca Je­grič­ka je me­đu voj­vo­đan­skim ri­bo­lov­ci­ma po­zna­ta i po le­pom am­bi­jen­tu i po so­lid­nom ri­bljem fon­du, a po­go­to­vo po »zla­ti­ca­ma« i ša­ra­ni­ma. Me­đu­tim, ni­su u lo­vu tih dve­ju vr­sta ri­ba pod­jed­na­ko uspe­šni ni is­ku­sni ri­bo­lov­ci sa ove i slič­nih vo­da. Po­sto­je, na­i­me, ne­ke spe­ci­fič­no­sti i ni­jan­se ko­je mno­gi­ma iz­mi­ču, a od ko­jih uspeh mo­že i pre­sud­no za­vi­si­ti

Za mno­ge ri­bo­lov­ce, ci­lja­ni lov ve­li­kih de­ve­ri­ka pred­sta­vlja po­se­ban iza­zov, jer te ri­be ume­ju da bu­du ite­ka­ko opre­zne i iz­bir­lji­ve, pa je po­treb­no ve­li­ko ume­će da bi­smo hva­ta­li baš njih, po­go­to­vo na te­re­ni­ma ko­ji obi­lu­ju raz­nom sit­ni­jom ri­bom. Pri tom, ri­bo­lo­vac ne­ka­da ne zna za­što je tač­no do­šao do do­brog ulo­va, ali i onih u ko­ji­ma je ključ­ni fak­tor ume­će »či­ta­nja vo­de« i pri­la­go­đa­va­nja si­tu­a­ci­ji

Lov ša­ra­na na jed­noj od na­ših aku­mu­la­ci­ja na naj­ve­ćoj nad­mor­skoj vi­si­ni iz­u­zet­no je zah­te­van, jer ri­bo­lov­ci če­sto mo­ra­ju da se bo­re sa su­ro­vom pri­ro­dom i da se do­sta po­tru­de da bi pri­vu­kli ri­bu, za­dr­ža­li je na me­stu, na­ve­li je da uzme ma­mac i po­tom je iz­vu­kli. Ali, ka­da se u sve­mu to­me uspe, za­bo­ra­vlja se na sve mu­ke

Iz­u­zet­no atrak­ti­van na­čin lo­va so­ma uz pri­vla­če­nje zvu­kom  buć­ka  od ovog le­ta vi­še ne­će u Sr­bi­ji bi­ti pri­vi­le­gi­ja sa­mo pro­fe­si­o­nal­nih ri­ba­ra, već će mo­ći da ga upra­žnja­va­ju i re­kre­a­tiv­ci. U ovom tek­stu po­za­ba­vi­će­mo se onim naj­va­žni­jim što tre­ba da zna­mo da bi­smo so­ma uspe­šno pri­vu­kli buć­ka­njem, na­ve­li ga da za­gri­ze i po­tom ga iz­va­di­li