• Tamiski protfis u prihvatnici
  • Stuka sa jezera Joca
  • Tamiski protfis
  • Mrtvi Karas kod sela Grebenac
  • Balticka stuka4
  • mala
  • Noc na jezeru Celije
  • Mala Petica
  • Štuka sa Joce2
  • Jezero Joca - A. Milanovic
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Mrtvi Karaš kod sela Grebenac; aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Baltička štuka, Vestervik (južna Švedska); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Vojne bašte (Dunav prekoputa Zemuna); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Noc na Jezeru Ćelije; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, sa stativa, god. 2011.
  • Kubici na putu ka kanalu Petica (kod Kovilova); aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Jezero Joca, Aleksandar Milanović; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, polar-filter, god. 2011.

ribolov-novine-broj-629

Sadržaj broja 629

RI­BO­LOV BR. 629 U PRO­DA­JI JE OD PETKA 31. JANUARA, A U NJE­MU, IZ­ME­ĐU OSTA­LOG, MO­ŽE­TE PRO­ČI­TA­TI:

SVE NA JEDNOM MESTU (Smuđ aktivan na Dunavu uprkos promenljivom vodostaju)

RAZNO MESO I DVA HLEBA (Najbolji zimski prirodni mamci za klena)

OTVORENI PRELOM (Naizgled samo estetski nedostatak na štapu može imati ozbiljne posledice)

KAD PROGNOZA NE OMANE (Korisne pouke iz neočekivano lošeg pecanja na Drini)

NEDOPUSTIV LUKSUZ JEDNOSTAVNOSTI (Kako »zaobići« faktor učenja kod grabljivih riba i uspešno ih loviti)

TENKARA, TANAGO I HERABUNA (Godišnji rezime pecanja na alternativne načine na kanalima oko Kikinde)

MEGDE PLOVAK, NEGDE FIDER (Prvi deo zime na kraljevačkim terenima na Ibru i Zapadnoj Moravi u znaku solidne aktivnosti ribe)

ELK KEDIS ATRAKTOR (Veoma lovna verzija klasične suve mušice)

SMUĐAROŠKA CRNA STRELA (Predstavljanje: Sportex Black Arrow G4 od 2,7 m, t.b. 40, 60 i 80 g

PONEO, NE PONEO – KAJAĆEŠ SE (Kako izabrati zaista potrebne varalice za morski ribolov sa obale)

LEPE KRUPATICE I ŠLJIVARI (Ponovo je aktuelan zimovnik bele ribe na Savi kod Brankovog mosta)

HRANA KAO SNEG (Šta treba imati u vidu da bi se zimi uspešno lovile orade)

ŠESTICA PA DVE DESETKE! (Vrsni varaličar sjajno počeo sezonu lova smuđa u Đerdapu)

STAL­NE RU­BRI­KE:

IZ­LA­ZAK I ZA­LA­ZAK SUN­CA, ME­TE­O­RO­LO­ŠKA I SO­LU­NAR­NA PROG­NO­ZA I VO­DO­STA­NJE

MA­LI LEK­SI­KON ČVO­RO­VA: Pa­ra­lel­ni čvor

IZ­LOG

SVE ŠTO TRE­BA DA ZNA­TE O ME­TOD-FI­DER RI­BO­LO­VU (I): Po­če­lo je s »lu­be­ni­com«

URA­DI SAM: Fu­tro­la za ša­ran­ske pred­ve­ze

ULO­VI KO­JI SE PAM­TE


IZ­VE­ŠTA­JI SA RI­BO­LOV­NIH TE­RE­NA: Apa­tin, Som­bor, Si­vac, Ku­la, Bač­ka To­po­la, Bač­ki Pe­tro­vac, No­vi Sad, Ko­vilj­ski rit, Ti­tel, Ki­kin­da, Ko­vin, To­ma­še­vac, Idvor, Far­ka­ždin, Sa­ku­le, Ba­ran­da, Opo­vo, Sef­ke­rin, Glo­gonj, Pan­če­vo, Pan­če­vač­ki rit, Obre­no­vac, Bo­ljev­ci, Be­o­grad, Sme­de­re­vo,  Po­ža­re­vac, Ko­sto­lac, Ve­li­ko Gra­di­šte, Svi­laj­nac, Kra­gu­je­vac, Kru­še­vac, Kra­lje­vo, Do­nje Pod­ri­nje, Va­lje­vo, Ča­čak, Ma­li Zvor­nik, Lju­bo­vi­ja, Ba­ji­na Ba­šta, Pri­je­po­lje, No­vi Pa­zar, Ti­moč­ka i Ne­go­tin­ska kra­ji­na, Niš, Le­sko­vac, Pi­rot, Vla­sin­sko je­ze­ro.

RI­BO­LOV BR. 630 IZ­LA­ZI U PE­TAK 14. FEBRUARA 2025.

Lov krup­nih ci­pri­ni­da (ša­ra­na i ve­li­kih ba­bu­ški) me­tod fi­der pri­stu­pom na sta­ja­ćim vo­da­ma sve je po­pu­lar­ni­ji jer če­sto do­no­si mno­go ak­ci­je i pu­ne ču­var­ke, po­go­to­vo na ko­mer­ci­jal­nim re­vi­ri­ma, na ko­je lju­bi­te­lji ova­kvog na­či­na pe­ca­nja na­ro­či­to če­sto idu. Sve vi­še fir­mi u svo­joj po­nu­di ima spe­ci­jal­ne hra­ne i teč­ne do­dat­ke za me­tod pe­ca­nje, ko­ji mo­gu do­dat­no po­bolj­ša­ti na­še re­zul­ta­te ako ih upo­tre­bi­mo na pra­vi na­čin

Me­tod fi­der mo­že bi­ti ve­o­ma efi­ka­san, ali je po­treb­no mno­go zna­nja i is­ku­stva ka­ko bi­smo pe­ca­ju­ći na taj na­čin kon­ti­nu­i­ra­no do­bro lo­vi­li, po­seb­no na tak­mi­če­nji­ma, ka­da smo okru­že­ni ko­le­ga­ma ko­je ta­ko­đe da­ju sve od se­be da bi pri­vu­kle ri­bu i ulo­vi­le što vi­še to­kom za­da­tog vre­me­na. Kraj­nji re­zul­tat u ri­bo­lo­vu za­vi­si od ni­za fak­to­ra, od ko­jih na jed­ne mo­že­mo uti­ca­ti, a na dru­ge ne, ali je od pre­sud­nog zna­ča­ja to da mak­si­mal­no is­ko­ri­sti­mo sve ono što za­vi­si od nas, tj. o če­mu mi od­lu­ču­je­mo, po­put iz­bo­ra vr­ste hra­ne i na­či­na nje­ne pri­pre­me, od­re­đi­va­nja da­lji­ne i du­bi­ne na ko­ji­ma će­mo lo­vi­ti itd.

JED­NA OD NAJ­VA­ŽNI­JIH STVA­RI, ko­ja mo­že da do­ne­se raz­li­ku iz­me­đu ve­o­ma uspe­šnog ri­bo­lo­va do pot­pu­no ne­u­spe­šnog, a ve­li­ki broj ri­bo­lo­va­ca je za­ne­ma­ru­je, je­ste pre­zen­ta­ci­ja hra­ne i mam­ca. Ako do­bro oda­be­re­mo tač­ku u ko­joj će­mo lo­vi­ti, pra­vil­no hra­ni­mo pre pe­ca­nja (ili is­prav­no od­lu­či­mo da iz­o­sta­vi­mo po­čet­no hra­nje­nje, po­što se če­sto de­ša­va da ri­ba jed­no­stav­no ne re­a­gu­je na ve­ću ko­li­či­nu hra­ne, pa ju je bo­lje pri­vla­či­ti i pod­sti­ca­ti na je­lo če­šćim ba­ca­njem ma­lih ko­li­či­na pri­ma­me), je­di­no što nas od po­ten­ci­jal­no uspe­šnog ri­bo­lo­va de­li još je sa­mo pra­vi­lan iz­bor pri­ma­me i nje­na efi­ka­sna pre­zen­ta­ci­ja na hra­ni­li­ci.

ZA ME­TOD RI­BO­LOV KO­RI­STIM sa­mo dve vr­ste pri­ma­ma – pra­ška­stu ili mi­kro­pe­le­te ra­znih vr­sta, ko­je ne­ka­da na­iz­me­nič­no ko­ri­stim, dok ne utvr­dim ko­ji su naj­lov­ni­ji u kon­kret­noj si­tu­a­ci­ji, ali ne­ka­da i po­me­šam i on­da sta­vljam u (tj. na) hra­ni­li­cu.

Ve­o­ma je va­žno u ve­zi s bra­šna­stom pri­ma­mom za me­tod pe­ca­nje, a to mno­gi ri­bo­lov­ci ne zna­ju, da sme­sa ne bu­de ni pre­te­ra­no na­vla­že­na ni­ti pre­vi­še le­plji­va, iako će­te če­sto ču­ti pot­pu­no obr­nu­tu pre­po­ru­ku. Za­pra­vo, pri­ma­ma ne tre­ba da bu­de ni­šta vla­žni­ja ne­go ona ko­ju ko­ri­sti­mo za pe­ca­nje kla­sič­nim ka­ve­znim hra­ni­li­ca­ma i pred­ve­zi­ma stan­dard­ne du­ži­ne, naj­če­šće znat­no ve­će od one ko­ja se ko­ri­sti u me­tod fi­de­ru, gde je ma­mac sko­ro uvek na sa­moj hra­ni(li­ci). Kon­kret­ni­je re­če­no, pri­ma­ma za me­tod mo­ra bi­ti to­li­ko na­vla­že­na da se otvo­ri sve­ga 20-30 se­kun­di po­sle pa­da hra­ni­li­ce na dno, či­me da­je­mo šan­su ri­bi da već ta­da po­ku­pi po­nu­đe­ni ma­mac. U slu­ča­ju da iz ne­kog raz­lo­ga že­li­mo da nam se hra­na spo­ri­je otva­ra, jed­no­stav­no će­mo ja­če uti­snu­ti hra­ni­li­cu u ka­lup i ta­ko ja­če na­bi­ti hra­nu, što će za po­sle­di­cu ima­ti nje­no čak dva do tri pu­ta spo­ri­je otva­ra­nje. Mno­go na­vla­že­na i pre­vi­še le­plji­va sme­sa ne­će se na dnu otvo­ri­ti ni za du­plo du­že vre­me od one pra­vil­no na­kva­še­ne i ja­ko sti­snu­te, tj. mo­že se ota­pa­ti i po ne­ko­li­ko mi­nu­ta, a to na tak­mi­če­nju zna bi­ti pre­sud­no, jer će­mo znat­no du­že če­ka­ti da ma­mac po­sta­ne do­stu­pan ri­bi. Slič­na lo­gi­ka va­ži i za mi­kro­pe­le­te, ko­ji tre­ba da bu­du ta­ko na­vla­že­ni da se u vo­di otva­ra­ju već dva­de­se­tak se­kun­di na­kon pa­da hra­ni­li­ce na dno... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 507-) 


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...