• Tamiski protfis u prihvatnici
  • Stuka sa jezera Joca
  • Tamiski protfis
  • Mrtvi Karas kod sela Grebenac
  • Balticka stuka4
  • mala
  • Noc na jezeru Celije
  • Mala Petica
  • Štuka sa Joce2
  • Jezero Joca - A. Milanovic
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Mrtvi Karaš kod sela Grebenac; aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Baltička štuka, Vestervik (južna Švedska); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Vojne bašte (Dunav prekoputa Zemuna); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Noc na Jezeru Ćelije; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, sa stativa, god. 2011.
  • Kubici na putu ka kanalu Petica (kod Kovilova); aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Jezero Joca, Aleksandar Milanović; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, polar-filter, god. 2011.

ribolov-novine-broj-608

Sadržaj broja 608

RI­BO­LOV BR. 608 U PRO­DA­JI JE OD PETKA 12. APRILA A U NJE­MU, IZ­ME­ĐU OSTA­LOG, MO­ŽE­TE PRO­ČI­TA­TI:

NO­VI ŽI­VOT STA­RE BA­RE (Lju­bo­vij­ski ri­bo­lov­ci za­pu­šte­nu vo­du pre­tvo­ri­li u di­van ma­li re­vir)

A IMA LI NE­ŠTO VE­ĆE?(Jed­no­sta­van a efi­ka­san re­cept za se­lek­tiv­no pro­leć­no pe­ca­nje be­le ri­be na Ta­mi­šu)

MA­TI­CA VRA­ĆE­NA PRED ZA­BRA­NU (Iz­u­ze­tan ulov i lep gest vr­snog ša­ran­dži­je)

ISTE RI­BE – DRU­GA­ČI­JE NA­VI­KE (Di­na­mi­čan za­vr­še­tak pr­vog de­la ša­ran­ske se­zo­ne 2024)

»BAP­SKI« ME­TOD (Jed­no­sta­van me­tod za uspe­šno pro­leć­no fi­de­ri­sa­nje na ma­lim sta­ja­ći­ca­ma)

OGLAD­NE­LE BR­KAJ­LI­JE (To­plo vre­me po­kre­nu­lo so­ma znat­no pre ne­go što se oče­ki­va­lo)

MR­TVI­LO PA NO­VI RE­KORD (Ša­bač­ki so­ma­roš sjaj­nim ulo­vom ot­po­čeo no­vu se­zo­nu)

VO­BLER, MU­VA, GLA­VI­NJA­RA... (Fi­niš pr­vog de­la bu­cov­ske se­zo­ne u zna­ku so­lid­nih ulo­va na mno­gim re­ka­ma)

PRO­ME­NJE­NO NA­O­RU­ŽA­NJE (Ide­ja za no­vu se­zo­nu lo­va bu­co­va i dru­gih gra­blji­vi­ca)

OD SA­DA SA­MO OV­DE DA PE­CA­MO! (Iz­u­zet­no us­pe­šan pro­leć­ni lov ba­bu­ške u Pan­če­vač­kom ri­tu)

MA­LO MU­VE, MA­LO TVIČ (Mi­ni re­por­ta­ža sa mu­ši­čar­sko-va­ra­li­čar­skog re­vi­ra na bu­gar­skoj re­ci Ogo­sti)

OD VIR­BLE DO DRA­MLI­JE (Felj­ton: Sve što tre­ba da zna­te o mo­der­nom fi­der ri­bo­lo­vu – IX: Si­tan pri­bor)

EFI­KA­SNA ULJ­NA BOM­BA (Na­kon či­ta­nja tek­sta u Ri­bo­lo­vu na­pra­vio pr­vu srp­sku Ma­ku­hu)

SPAS IZ MA­GIČ­NE FLA­ŠI­CE (Pro­duk­tiv­no pro­leć­no fi­de­ri­sa­nje na Sa­vi u Bo­ljev­ci­ma)

MR­VI­CA HLE­BA I JA­KO KO­ČE­NJE (Us­pe­šan pro­leć­ni lov sko­ba­lja vo­žnjom plov­ka na bu­gar­skoj re­ci Stru­mi)

MI­RIS KAO PO­KRE­TAČ (Ri­be do­bro zna­ju šta im u mo­ru pri­vlač­no mi­ri­še a šta smr­di)

UGLAV­NOM VA­RA­LI­ČAR­SKO DRU­ŽE­NJE (Sa­jam na­u­ti­ke, lo­va i ri­bo­lo­va, Be­o­grad, 4–8. april 2024

STAL­NE RU­BRI­KE:

IZ­LA­ZAK I ZA­LA­ZAK SUN­CA, HI­DRO­ME­TE­O­RO­LO­ŠKA I SO­LU­NAR­NA PROG­NO­ZA I VO­DO­STA­NJE

ULO­VI KO­JI SE PAM­TE: Tro­fej pred za­bra­nu; Kok­tel za lič­ni re­kord; Neo­do­lji­va gla­vi­nja­ra; Štu­ka iz no­ve ba­re

IZ­LOG

IZ SVE­TA

IZ­VE­ŠTA­JI SA RI­BO­LOV­NIH TE­RE­NA: Apa­tin, Som­bor, Ku­la, Bač­ka Pa­lan­ka, Bač­ki Pe­tro­vac i oko­li­na, No­vi Sad, Ko­vilj­ski rit, Ti­tel, Ki­kin­da, To­ma­še­vac, Idvor, Sa­ku­le, Ba­ran­da, Opo­vo, Sef­ke­rin, Glo­gonj, Pan­če­vo, Pan­če­vač­ki rit, Obre­no­vac, Bo­ljev­ci, Be­o­grad, Sme­de­re­vo, Po­ža­re­vac, Ko­sto­lac, Ve­li­ko Gra­di­šte, Svi­laj­nac, Kra­gu­je­vac, Kru­še­vac, Kra­lje­vo, Aran­đe­lo­vac, Do­nje Pod­ri­nje, Ča­čak, Ma­li Zvor­nik, Ba­ji­na Ba­šta, Pri­je­po­lje, No­vi Pa­zar, Ti­moč­ka i Ne­go­tin­ska kra­ji­na, NP Đer­dap, Niš, Le­sko­vac, Pi­rot, Vla­sin­sko je­ze­ro.

RI­BO­LOV BR. 609 IZ­LA­ZI U PE­TAK 26. APRILA

Sa­mo dan na­kon što je na Sa­vi uhva­tio smu­đa od oko 8 kg, vr­sni va­ra­li­čar je još jed­nom iza­šao na vo­du i ka­da se već spre­mao za po­vra­tak ku­ći ulo­vio je muž­ja­ka smu­đa ka­kav de­ce­ni­ja­ma ni­je evi­den­ti­ran u evrop­skim vo­da­ma

Me­đu ri­bo­lov­ci­ma po­sto­ji ve­ro­va­nje da ne­ki od nas ima­ju spe­ci­fič­nu ener­gi­ju ko­jom pri­vla­če ri­be i zbog to­ga ima­ju vi­še sre­će pa i uspe­ha od osta­lih. Mo­žda je ta­kav slu­čaj i sa mnom, prem­da ni­sam sa­svim si­gu­ran u to; sre­ća sva­ka­ko je­ste zna­ča­jan fak­tor, ali ne­ma spo­ra oko to­ga da vi­še­go­di­šnje is­ku­stvo u ri­bo­lo­vu kom­bi­no­va­no s ve­li­kim tru­dom uglav­nom da­je do­bre re­zul­ta­te. Ta­ko je bi­lo i kra­jem de­cem­bra 2023, ka­da sam se po­sle dvo­go­di­šnje pa­u­ze u pe­ca­nju smu­đa (to­kom ko­je sam sa­mo u par na­vra­ta iza­šao na so­ma) u dva uza­stop­na da­na na Sa­vi kod Obre­nov­ca pod­se­ćao ka­ko je to tra­ži­ti »sta­kle­no­o­kog«. 

U PO­NE­DE­LJAK, 25. DE­CEM­BRA, KA­DA sam pr­vi put iza­šao na nju, Sa­va je bi­la iz­ra­zi­to vi­so­kog vo­do­sta­ja, pri­lič­no ne­u­o­bi­ča­je­nog za ovo do­ba go­di­ne, a vre­me je vi­še li­či­lo na pro­le­će ne­go zi­mu. Bo­ja vo­de bi­la je be­li­ča­sta, što bi se re­klo – sa­vr­še­na za pe­ca­nje smu­đa, a tem­pe­ra­tu­ra joj je bi­la oko 8º C. Po na­vi­ci, na­kon tog pr­vog po­gle­da na re­ku, u gla­vi sam pre­če­šljao sve okol­ne te­re­ne na ko­ji­ma znam da bi u ta­kvim uslo­vi­ma smuđ mo­gao da se na­la­zi. Ne­sum­nji­vo je ne­gde uz oba­lu – za­klju­čio sam, jer tok je u tom mo­men­tu bio jak – i sva­ka­ko je ta­mo gde je ona vi­ša (pa vo­da ni­je mno­go raz­li­ve­na) i gde ima po­ne­što »kr­ši­ća« (po­to­plje­nog gra­nja) u pri­o­ba­lju.

DE­SE­TAK KI­LO­ME­TRA UZ­VOD­NI­JE OD me­sta gde dr­žim ča­mac krio se upra­vo ta­kav te­ren, na ko­jem sam i ra­ni­jih go­di­na pod istim ili slič­nim uslo­vi­ma lo­vio ri­bu. Znao sam da mo­ram ići re­dom uz oba­lu, »če­šlja­ju­ći« sva­ko iz­gled­no me­sto, i to sa­mo sa po ne­ko­li­ko za­ba­ča­ja. Ka­da is­tra­žu­jem ta­ko ve­li­ki te­ren, tj. ka­da tra­žim ri­bu a ni­sam si­gu­ran gde je tre­nut­no ima, gle­dam da u što kra­ćem vre­me­nu pre­tra­žim što vi­še po­zi­ci­ja, pa se ne za­dr­ža­vam pre­vi­še ni na jed­noj od njih. Za to je sko­ro svu­da do­volj­no od 5 do 7 hi­ta­ca, a ako su uslo­vi za ri­bo­lov do­bri, smuđ će se u ve­ći­ni slu­ča­je­va ja­vi­ti u tih pr­vih ne­ko­li­ko za­ba­ča­ja, ve­o­ma če­sto i na pr­vi. 

PO­ŠTO SAM PRO­ME­NIO 5-6 IZ­GLED­NIH po­zi­ci­ja na ko­ji­ma se ni­šta ni­je de­si­lo, stao sam čam­cem na sle­de­ću u ni­zu i ve­zao se za gra­nu nad­vi­je­nu nad vo­dom. Već na pr­vi za­ba­čaj niz­vod­no, ka­da je va­ra­li­ca bi­la na po­la pu­ta do čam­ca, imao sam stra­ho­vit uda­rac uz sa­mo po­to­plje­no gra­nje, na 13 cm dug šed Pro­fi Blin­ker Rip­tor u flu­o­ze­le­nom de­ko­ru, mon­ti­ran na udi­cu sa džig gla­vom te­ži­ne 20 g. Na­kon kon­tre, štap osta­je u me­stu, a ri­ba se le­njo kre­će otre­sa­ju­ći gla­vom. Stru­ga­nje zu­bi­ma po stru­ni mi go­vo­ri da je krup­na i da je do­bro pro­gu­ta­la va­ra­li­cu (a ko­li­ko je du­bo­ko bi­la vi­di se na jed­noj od ka­sni­je na­pra­vlje­nih fo­to­gra­fi­ja). Po­sle dva-tri mi­nu­ta za­ma­ra­nja, na po­vr­ši­ni po­red čam­ca po­ja­vlju­je se pre­kra­san smuđ. La­ga­no ga pri­hva­tam i va­dim iz vo­de, a va­ga po­ka­zu­je da ima tač­no 8 kg. Za taj dan to je bi­lo je­di­no de­ša­va­nje, iako sam na­kon to­ga pro­me­nio vi­še po­zi­ci­ja.

PUN UTI­SA­KA, 26. DE­CEM­BRA (na ro­đen­dan), iza­šao sam na vo­du u eufo­rič­nom ras­po­lo­že­nju. Na­rav­no, naj­pre sam stao na po­zi­ci­ju na ko­joj sam ulo­vio onog smu­đa, ali to ni­je do­ne­lo re­zul­tat, pa sam plan­ski po­čeo da »če­šljam« me­sta uz­vod­no od po­sled­njeg na kom sam pret­hod­nog da­na za­vr­šio pe­ca­nje. Na­kon vi­še pro­me­na po­zi­ci­ja i ne­ko­li­ko sa­ti ri­bo­lo­va bez de­ša­va­nja bio sam pri­lič­no iz­mo­ren. Već je bi­lo 15,30 č, ta­ko da je do smr­ka­va­nja pre­o­sta­ja­lo še­zde­se­tak mi­nu­ta, ali je vre­me bi­lo le­po i sun­ča­no, kao i dan ra­ni­je, pa ni­sam žu­rio ku­ći. Usko­ro su do me­ne do­plo­vi­la dvo­ji­ca bli­skih dru­ga­ra i ko­le­ga ri­bo­lo­va­ca, ko­ji su se ve­za­li čam­cem za moj, pa smo na­red­nih pet­na­e­stak mi­nu­ta pro­ve­li raz­me­nju­ju­ći uti­ske sa vo­de, te sam od njih sa­znao da tog da­na ni­su pro­šli ni­šta bo­lje od me­ne. Po­tom sam di­gao si­dro, re­šiv­ši da pred po­la­zak ku­ći pro­bam da za­ba­cim na sa­mo još jed­nu po­zi­ci­ju u dru­goj oba­li, pre­ko­pu­ta one na ko­joj sam do ta­da bio, tek da ne bu­de da ni­sam pro­bao još ne­gde. Ko­le­ge su osta­le uz de­snu oba­lu, u na­di da će mo­žda bi­ti bo­lje sre­će ne­go do ta­da.

USI­DRIO SAM SE NA DE­SE­TAK ME­TA­RA OD oba­le i ma­lo uz­vod­no od po­ve­ćeg kr­ša, a ko­le­ge su bi­le tač­no na­spram me­ne. Na kop­ču sam oka­čio džig udi­cu sa olov­nom gla­vom od 30 g, na ko­joj je bio ra­ni­je na­bo­de­ni šed... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u li­stu Ri­bo­lov br. 602-)

 

 


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...