• Tamiski protfis u prihvatnici
  • Stuka sa jezera Joca
  • Tamiski protfis
  • Mrtvi Karas kod sela Grebenac
  • Balticka stuka4
  • mala
  • Noc na jezeru Celije
  • Mala Petica
  • Štuka sa Joce2
  • Jezero Joca - A. Milanovic
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Tamiš kod Opova, protfiš; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2011.
  • Mrtvi Karaš kod sela Grebenac; aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Baltička štuka, Vestervik (južna Švedska); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Vojne bašte (Dunav prekoputa Zemuna); aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Noc na Jezeru Ćelije; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, sa stativa, god. 2011.
  • Kubici na putu ka kanalu Petica (kod Kovilova); aparat Fuji 95 (prosumer), 2008.
  • Jezero Joca, štuka; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, god. 2012.
  • Jezero Joca, Aleksandar Milanović; aparat Canon 7D EOS, objektiv Canon 15–85, polar-filter, god. 2011.

ribolov-novine-broj-628

Sadržaj broja 628

RI­BO­LOV BR. 628 U PRO­DA­JI JE OD PETKA 17. JANUARA, A U NJE­MU, IZ­ME­ĐU OSTA­LOG, MO­ŽE­TE PRO­ČI­TA­TI:

JAN­KO PO­ME­RA GRA­NI­CE (Naj­u­spe­šni­ji štu­ka­roš iz Pod­ri­nja go­di­nu po­čeo lič­nim re­kor­dom)

SA­MO CR­VI PA SA­MO JA­GO­DA (Dva raz­li­či­ta zim­ska fi­de­ri­sa­nja na Sa­vi sa slič­nim is­ho­dom)

ŠE­DO­VI­MA UZ PRE­PRE­KE (Od­lič­ni ja­nu­ar­ski ulo­vi štu­ke na »uhva­ti i pu­sti« re­vi­ru Ži­va kod Vaj­ske)

VO­ŽNJA DŽI­GE­RI­CE I »FRAN­CU­ZA« (Zah­te­van ali vr­lo us­pe­šan zim­ski lov kle­na i sko­ba­lja na Ve­ter­ni­ci)

KUC­KA­NJE PO KA­ME­NJU (Uz pra­vi­lan pri­stup bu­cov se mo­že ci­lja­no uspe­šno lo­vi­ti i u naj­hlad­ni­jem de­lu go­di­ne)

ŠA­RE­NI ULO­VI ZA UPOR­NE (Na­sta­vak pe­ri­o­da od­lič­no ra­da ri­be na Ti­si)

ČAČ­KA­NJE UZ OBA­LU (Po­če­tak go­di­ne na Du­na­vu kod Bez­da­na u zna­ku pro­men­lji­vog ape­ti­ta smu­đa)

KRAT­KI SKO­KO­VI (Ja­nu­ar­ski smu­đo­lov na Du­na­vu kod Ko­stol­ca)

BO­JAN, PRO­BAJ MOR­MI­ŠING! Eks­trem­na ru­ska va­ri­jan­ta ul­tra­la­kog va­ra­li­ča­re­nja da­je od­lič­ne ulo­ve i kod nas)

BEZ KO­ŠA­VE I NE­KA­KO (Te­žak zim­ski lov ban­da­ra na Bo­van­skom je­ze­ru)

VE­O­MA PRI­JAT­NO IZ­NE­NA­ĐE­NJE (Pro­ve­re­no na vo­di: Ma­ši­ni­ca Fil Fis­hing Lux 1000)

KAD JE HLAD­NO – TVI­STER (Lep po­če­tak se­zo­ne 2025. na je­ze­ru Će­li­je)

PO­DO­ZRI­VI PLE­MIĆ (Šta tre­ba zna­ti o zim­skom lo­vu bran­ci­na sa oba­le)

100 MI­NU­TA BOR­BE! (Neo­če­ki­va­ni tro­fej­ni ulov po­čet­kom ja­nu­a­ra na Be­ge­ju)

STAL­NE RU­BRI­KE:

IZ­LA­ZAK I ZA­LA­ZAK SUN­CA, ME­TE­O­RO­LO­ŠKA I SO­LU­NAR­NA PROG­NO­ZA I VO­DO­STA­NJE

IZ­LOG

VO­DIČ KROZ MON­TA­ŽE UPO­TRE­BLJI­VE U FI­DER RI­BO­LO­VU (VII): Ra­ning rig

IZ SVE­TA

ULO­VI KO­JI SE PAM­TE: Vra­ćen du­nav­ski ka­pi­ta­lac u No­vom Sa­du; Tro­fej­na štu­ka sa Me­đu­vrš­ja; Bo­ja­no­va Mla­di­ca

IZ­VE­ŠTA­JI SA RI­BO­LOV­NIH TE­RE­NA: Apa­tin, Som­bor, Si­vac, Ku­la, Bač­ka To­po­la, Bač­ki Pe­tro­vac, No­vi Sad, Ko­vilj­ski rit, Ti­tel, Ki­kin­da, Ko­vin, To­ma­še­vac, Idvor, Far­ka­ždin, Sa­ku­le, Ba­ran­da, Opo­vo, Sef­ke­rin, Glo­gonj, Pan­če­vo, Pan­če­vač­ki rit, Obre­no­vac, Bo­ljev­ci, Be­o­grad, Sme­de­re­vo,  Po­ža­re­vac, Ko­sto­lac, Ve­li­ko Gra­di­šte, Svi­laj­nac, Kra­gu­je­vac, Kru­še­vac, Kra­lje­vo, Do­nje Pod­ri­nje, Va­lje­vo, Ča­čak, Ma­li Zvor­nik, Lju­bo­vi­ja, Ba­ji­na Ba­šta, Pri­je­po­lje, No­vi Pa­zar, Ti­moč­ka i Ne­go­tin­ska kra­ji­na, Niš, Le­sko­vac, Pi­rot, Vla­sin­sko je­ze­ro.

RI­BO­LOV BR. 629 IZ­LA­ZI U PE­TAK 31. JANUARA 2025.

Ži­vi ke­der (naj­če­šće ba­bu­ška du­ga do de­se­tak cen­ti­me­ta­ra) ube­dlji­vo je naj­če­šće ko­ri­šćen pri­rod­ni ma­mac za štu­ku na na­šim vo­da­ma. Ri­bo­lov­ci iz mno­gih ze­ma­lja za­pad­ne i se­ver­ne Evro­pe sa ve­li­kim uspe­hom ko­ri­ste mr­tve ke­de­re, i to mor­ske bar jed­na­ko če­sto ko­li­ko i reč­ne. Svoj re­cept za uspeh u ta­kvom ri­bo­lo­vu ot­kri­va je­dan od naj­ču­ve­ni­jih štu­ka­ro­ša na­šeg kon­ti­nen­ta.

Jed­na od naj­bo­ljih stra­na lo­va štu­ke je­ste to što po­sto­ji mno­štvo na­či­na da ovu gra­blji­vi­cu uhva­ti­mo. Ne­ki mo­gu bi­ti skop­ča­ni sa ozbilj­nim fi­zič­kim na­po­rom, re­ci­mo ako pe­ca­mo kla­sič­nim mu­ši­ča­re­njem ili va­ra­li­ča­ri­mo na džer­ko­ve. Ka­da se na­kon ta­kvog ce­lo­dnev­nog ri­bo­lo­va vra­tim ku­ći i sed­nem na ka­uč, če­sto otvo­re­nih oči­ju ne do­če­kam ni po­če­tak cr­ta­nog fil­ma. To se, me­đu­tim, ve­o­ma te­ško mo­že de­si­ti oni­ma ko­ji štu­ku lo­ve na sta­ti­čan na­čin, se­de­ći na jed­nom me­stu i če­ka­ju­ći da im ri­ba uda­ri na pri­rod­ni ma­mac. Na­i­me, na­kon što sve pri­pre­mi i za­ba­ci šta­po­ve, ta­kav štu­ka­roš mo­že da se za­va­li u sto­li­cu u iš­če­ki­va­nju udar­ca i pre­kra­ću­je vre­me pra­ve­ći si­ste­me, uži­va­ju­ći u kra­jo­li­ku, pa i po­vre­me­no dre­ma­ju­ći (što me­ni ne pa­da na pa­met, jer sam odav­no spo­znao da u tre­nu­ci­ma ka­da u pri­ro­di vla­da mir če­sto mo­že­mo po­sma­tra­ti ri­be i raz­ne dru­ge di­vlje ži­vo­ti­nje iz bli­zi­ne ko­ja nam je u dru­ga­či­jim okol­no­sti­ma te­ško za­mi­sli­va).

Odbodorkedoharingevelika

Ali, va­ra­ju se svi oni ne­is­ku­sni ri­bo­lov­ci ko­ji su na­kon ova­kvog uvo­da po­mi­sli­li da je do­sad­no lo­vi­ti štu­ku na pri­rod­ne mam­ce. Na­rav­no, i to se mo­že de­si­ti, na­ro­či­to uko­li­ko se ne pri­pre­mi­mo ka­ko tre­ba i sve pre­pu­sti­mo slu­ča­ju. No ako do­bro ura­di­mo do­ma­ći, uz ma­lo sre­će oče­ku­ju nas mno­ga uz­bu­đe­nja. Sto­ga se na­dam da će­te u re­do­vi­ma ko­ji sle­de pro­na­ći ne­što što će vam po­mo­ći da uži­va­te u štu­ko­lo­vu, pa mo­žda i da uhva­ti­te ne­ku tro­fej­nu ri­bu to­kom ove je­se­ni i zi­me. (Zbog za­kon­ske re­gu­la­ti­ve u onim za­pad­no­e­vrop­skim ze­mlja­ma u ko­ji­ma pe­ca, autor tek­sta ko­ri­sti is­klju­či­vo mr­tve ke­de­re, pa je ovaj tekst po­sve­ćen lo­vu na taj ma­mac, ali sko­ro sve što je u nje­mu na­pi­sa­no o pri­bo­ru i teh­ni­ci va­ži i za pe­ca­nje na ži­ve ri­bi­ce – prim. prir.)

Okvir­ni pre­gled osnov­nog pri­bo­ra za pe­ca­nje štu­ke na ke­de­re po­če­će­mo od šta­po­va. Mo­der­ne ša­ran­dži­je u prin­ci­pu su već opre­mlje­ne, jer će sva­ki sred­nje jak pa­ra­bo­lik od 3,6 ili 3,9 m, sa t.c. od 2,5 lb ili 3 lb, do­bro po­slu­ži­ti i u ove svr­he. Ako se ne­ko pi­ta za­što štap ne bi mo­gao da bu­de i ma­lo ma­nje sna­žan, s ob­zi­rom na ve­li­či­ne ko­je ša­ra­ni i štu­ke do­sti­žu, od­go­vor je kraj­nje jed­no­sta­van: za­to što ve­li­či­na ri­ba ko­je će­mo lo­vi­ti i ni­je fak­tor na osno­vu ko­ga bi­ra­mo štap, već je to te­ži­na ko­ju za­ba­cu­je­mo. U lo­vu ša­ra­na, osim olo­va, naj­če­šće te­škog 60–100 g, za­ba­cu­je­mo još sa­mo ma­mac i po­vre­me­no PVA pa­ke­tić sa ma­lo pri­ma­me, što je, ka­da se sve sa­be­re, još uvek mno­go lak­še od ukup­ne te­ži­ne štu­ka­ro­škog olo­va (ma­nje-vi­še istog kao u pret­hod­nom slu­ča­ju) i mam­ca, bu­du­ći da ona po pra­vi­lu pre­la­zi 200 g čak i ka­da gra­blji­vi­ci ne nu­di­mo na­ro­či­to ve­li­ki za­lo­gaj... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 335-)


dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...