Ri­bo­lov po prin­ci­pu »uhva­ti i pu­sti« pri­mo­ra­va pe­ca­ro­še da stal­no usa­vr­ša­va­ju pri­bor, mam­ce, pri­hra­ne i pre­zen­ta­ci­je, jer vi­še pu­ta lo­vlje­ne ri­be po­ste­pe­no po­sta­ju opre­zni­je, pa ih je sve te­že i te­že nad­mu­dri­ti. Ovog pu­ta pred­sta­vlja­mo vam re­la­tiv­no nov i ne pre­vi­še kom­pli­ko­van mo­der­ni ša­ran­ski si­stem, ko­ji mno­gi znal­ci sma­tra­ju jed­nim od naj­e­fi­ka­sni­jih.

Ko­le­ge mi sva­ko­dnev­no po­sta­vlja­ju mno­ga pi­ta­nja o lo­vu ša­ra­na, a za­ni­mlji­vo je da ih se naj­vi­še od­no­si na iz­bor si­ste­ma i pre­zen­ta­ci­je. Za­to sam od­lu­čio da vam ovog pu­ta pred­sta­vim mon­ta­žu ko­ja se za vi­še od 20 go­di­na, ko­li­ko Me­leg Ba­it tim po­sto­ji, od mno­štva ko­ri­šće­nih na vo­da­ma ši­rom Evro­pe, po­ka­za­la kao naj­bo­lja i sa ko­jom su gu­bi­ci ri­be sve­de­ni na mi­ni­mum. To je blou bek rig ili si­stem is­plju­nu­tog mam­ca.

blou beki

Kao što se mo­že vi­de­ti na mno­gim pod­vod­nim snim­ci­ma, na­kon što po usi­sa­va­nju mam­ca shva­ti da je pre­va­ren, ša­ran istog tre­na ve­li­kom si­li­nom po­ku­ša­va da is­plju­ne ma­mac (boj­li, ku­ku­ruz itd.) sa udi­com. Si­ste­mi sa ve­li­kim bro­jem na­mo­ta­ja stru­ne na vra­tu udi­ce i dla­kom fik­si­ra­nom za vrat po­mo­ću ter­mo-bu­ži­ra ni­su do­bri u ovom slu­ča­ju, jer iz­ba­če­ni ma­mac auto­mat­ski po­vla­či i udi­cu, ko­ja se okre­će i is­pa­da iz usta. To je čest raz­log što na­kon krat­kog ogla­ša­va­nja sig­na­li­za­to­ra ne­ma­mo ri­bu na šta­pu.

KOD BLOU BEK MON­TA­ŽE, me­đu­tim, dla­ka ni­je fik­si­ra­na za vrat već je pri­čvr­šće­na za mi­ni­ja­tur­ni pr­sten (eng. »mic­ro ring«), kroz ko­ji je pro­vu­če­na udi­ca. Ka­da ša­ran po­ku­ša da iz­ba­ci ma­mac, ovaj i iz­le­će iz usta, ali ta­da pr­sten kli­zne pre­ko vra­ta udi­ce, pa iako su ma­mac i dla­ka van usta, udi­ca osta­je u nji­ma i u go­to­vo 100 od­sto slu­ča­je­va za­ba­da se u do­nju usnu (naj­tvr­đi deo usta).

DU­ŽI­NA DLA­KE je je­dan od ključ­nih fak­to­ra uspe­ha u ša­ran­skom ri­bo­lo­vu. Ona ne mo­že bi­ti ista ako pe­ca­mo na boj­li od 18 mm, 16 mm, 14 mm ili ma­nji, od­no­sno na ku­ku­ruz itd. Za sva­ki ma­mac raz­li­či­te ve­li­či­ne mo­ra­mo ima­ti od­go­va­ra­ju­ću du­ži­nu dla­ke. Si­stem se pra­vi ta­ko što na kra­ju pred­ve­za ve­že­mo ma­lu om­ču, za­tim pro­vu­če­mo pred­vez kroz pr­sten­čić, pa sta­vi­mo ma­mac uz dla­ku... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 373-)