Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Kra­jem ma­ja, kao i uvek pred po­če­tak se­zo­ne lo­va ša­ra­na, na­šoj re­dak­ci­ji se ja­vi­lo ne­ko­li­ko či­ta­la­ca ko­ji do sa­da ni­su pe­ca­li na boj­li­je, sa mol­bom da ob­ja­vi­mo je­dan tekst o pra­vlje­nju tog pro­ve­re­no lov­nog mam­ca u kuć­noj re­ži­ji.

Iz po­ve­li­ke ar­hi­ve ko­ju je du­go for­mi­rao Si­ni­ša Mi­len­ko­vić, pre go­di­nu da­na pre­mi­nu­li ured­nik ša­ran­ske ru­bri­ke u na­šem li­stu i je­dan od pr­vih ri­bo­lo­va­ca u Sr­bi­ji ko­ji su pe­ca­li na boj­li­je vla­sti­te iz­ra­de, iza­bra­li smo re­cept ko­ji je on če­sto ko­ri­stio i pre­po­ru­či­vao ma­nje is­ku­snim ko­le­ga­ma, a ko­ji ob­ja­vlju­je­mo u na­stav­ku ovog tek­sta.

Domaći bojli

SA­STOJ­CI: 1. De­set ja­ja (po­želj­no sred­nje ve­li­či­ne, bo­lje ma­lo krup­ni­ja ne­go sit­ni­ja); 2. 250 g pše­nič­nog gri­za; 3. 250 g so­ji­nog bra­šna; 4. 250 g ku­ku­ru­znog bra­šna; 5. 100 g mle­ka u pra­hu (ili ka­ze­i­na); 6. osta­tak do ki­lo­gra­ma tre­ba da či­ne ri­blje bra­šno (uko­li­ko pra­vi­mo boj­li­je sa ne­kom me­snom aro­mom) ili mle­ve­na pti­či­ja hra­na (ako pra­vi­mo boj­li­je sa ne­kom voć­nom ili za­čin­skom aro­mom), kao i osta­li pra­ška­sti sa­stoj­ci (ko­ji ni­su neo­p­hod­ni, kao što su oko 30 g Ro­bin Re­da ili obič­ne mle­ve­ne ale­ve pa­pri­ke ili GLM – mle­ve­no i su­še­no me­so ze­le­no­u­sne školj­ke itd); 7. dve ka­fe­ne ka­ši­či­ce ku­hinj­ske so­li; 8. 1-2 su­pe­ne ka­ši­ke je­sti­vog ili ma­sli­no­vog ulja (za »ri­blje« boj­li­je uze­ti ne­ko od ri­bljih ulja).

Uko­li­ko pra­vi­mo boj­li­je sa voć­nom aro­mom mo­že­mo do­da­ti 3-5 ml ne­kog za­sla­đi­va­ča... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 326-)