Krajem maja, kao i uvek pred početak sezone lova šarana, našoj redakciji se javilo nekoliko čitalaca koji do sada nisu pecali na bojlije, sa molbom da objavimo jedan tekst o pravljenju tog provereno lovnog mamca u kućnoj režiji.
Iz povelike arhive koju je dugo formirao Siniša Milenković, pre godinu dana preminuli urednik šaranske rubrike u našem listu i jedan od prvih ribolovaca u Srbiji koji su pecali na bojlije vlastite izrade, izabrali smo recept koji je on često koristio i preporučivao manje iskusnim kolegama, a koji objavljujemo u nastavku ovog teksta.
SASTOJCI: 1. Deset jaja (poželjno srednje veličine, bolje malo krupnija nego sitnija); 2. 250 g pšeničnog griza; 3. 250 g sojinog brašna; 4. 250 g kukuruznog brašna; 5. 100 g mleka u prahu (ili kazeina); 6. ostatak do kilograma treba da čine riblje brašno (ukoliko pravimo bojlije sa nekom mesnom aromom) ili mlevena ptičija hrana (ako pravimo bojlije sa nekom voćnom ili začinskom aromom), kao i ostali praškasti sastojci (koji nisu neophodni, kao što su oko 30 g Robin Reda ili obične mlevene aleve paprike ili GLM – mleveno i sušeno meso zelenousne školjke itd); 7. dve kafene kašičice kuhinjske soli; 8. 1-2 supene kašike jestivog ili maslinovog ulja (za »riblje« bojlije uzeti neko od ribljih ulja).
Ukoliko pravimo bojlije sa voćnom aromom možemo dodati 3-5 ml nekog zaslađivača... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 326-)