Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Mo­ji pri­ja­te­lji Ra­de, Raj­ko i ja smo ove go­di­ne ša­ra­na na Bi­leć­kom je­ze­ru po­če­li da pe­ca­mo od kra­ja apri­la i pre is­te­ka pr­ve po­lo­vi­ne ju­na ima­li smo ne­ko­li­ko ulo­va. Uglav­nom na vo­du ide­mo vi­ken­dom (od pet­ka do ne­de­lja), a lo­vi­mo na lo­ka­li­te­tu Orah, na boj­li­je ko­je već pet­na­e­stak go­di­na pra­vim, dr­že­ći se pri tom ko­ri­snih sa­vje­ta ko­je mi je dao moj po­koj­ni pri­ja­telj Si­ni­ša Mi­len­ko­vić, ured­nik ša­ran­ske ru­bir­ke u Ri­bo­lo­vu, ko­ji je u ne­ko­li­ko na­vra­ta i sam do­la­zio na ovu aku­mu­la­ci­ju.

Taj miks (ve­o­ma sli­čan onom za ko­ji re­cep­tu­ru ob­ja­vlju­je­mo na str. 8 ovog bro­ja) ni­je skup, sko­ro svi sa­stoj­ci se mo­gu na­ba­vi­ti u pro­dav­ni­ca­ma ži­vot­nih na­mir­ni­ca, a na Bi­leć­kom je­ze­ru, na ko­me se boj­li­ji ne ko­ri­ste u ve­ćoj ko­li­či­ni, da­je od­lič­ne re­zul­ta­te. Od aro­ma naj­vi­še ko­ri­sti­mo ja­go­du, va­ni­lu, tu­ti-fru­ti i školj­ku, a po­vre­me­no pro­ba­mo i ne­ku dru­gu, ali smo u tom eks­pe­ri­men­ti­sa­nju ogra­ni­če­ni pri­lič­no sla­bim iz­bo­rom u pro­dav­ni­ca­ma u na­šem kra­ju. To, me­đu­tim, ni­je ni­ma­lo čud­no, već je po­sle­di­ca či­nje­ni­ce da ve­o­ma ma­li broj ri­bo­lo­va­ca uop­šte po­ku­ša­va da na ovoj vo­di lo­vi ša­ra­na na »mo­der­ni na­čin«, a mno­gi ko­ji po­ku­ša­ju br­zo od­u­sta­nu, ka­da shva­te da je po­treb­no ulo­ži­ti do­sta tru­da i vre­me­na u pro­na­la­že­nje mje­sta, hra­nje­nje i odr­ža­va­nje, a sve to pad­ne u vo­du ka­da mre­ža­ro­ši vi­de da ne­ko ima uspje­ha, pa sa­mo če­ka­ju da ode, da bi na po­zi­ci­ji na ko­ju je ri­ba pri­vu­če­na hra­nom spu­sti­li mre­že. Za­to se mo­ji pri­ja­te­lji i ja kri­je­mo i pre­me­šta­mo sa mje­sta na mje­sto, ali sve to za­bo­ra­vi­mo ka­da ostva­ri­mo do­bre ulo­ve i na­let adre­na­li­na ura­di svo­je, pa nam ni­šta ne pa­da te­ško i sva­ku no­vu se­zo­nu je­dva če­ka­mo, da poč­ne­mo da hra­ni­mo oda­bra­na mje­sta boj­li­ji­ma i ku­ku­ru­zom (ku­va­nim če­šće ne­go si­ro­vim) i da lo­vi­mo na nji­ma.

šaran na vanilu

U PR­VIH NE­KO­LI­KO IZ­LA­ZA­KA ove se­zo­ne uhva­ti­li smo de­se­tak ma­njih ša­ra­na, te­ških od dva do pet ki­lo­gra­ma... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 326-)