U pe­ri­o­du pred mrest, mno­gi ci­pri­ni­di se in­ten­ziv­no hra­ne, pa ih je mo­gu­će ve­o­ma uspe­šno pe­ca­ti. Ali to ne zna­či da će­mo uvek i svu­da ostva­ri­va­ti od­lič­ne ulo­ve. Ne­ka­da se ri­ba vr­lo ću­dlji­vo po­na­ša i ra­di na ma­ho­ve ili sa­mo u jed­noj ve­o­ma uskoj zo­ni, kao što je ne­dav­no iskusio na­š sa­rad­ni­k na jed­nom od naj­po­pu­lar­ni­jih me­sta na Ta­mi­šu.

Po­sle ne­ko­li­ko uza­stop­nih iz­la­za­ka na sta­ja­ći­ce u Pan­če­vač­kom ri­tu, re­šio sam da pred kraj mar­ta odem na Ta­miš kod Opo­va. Vre­me je pret­hod­nih da­na bi­lo ne­sta­bil­no, sa tem­pe­ra­tur­nim osci­la­ci­ja­ma od dva­de­se­tak ste­pe­ni, a ju­tro na po­la­sku pro­hlad­no, ali ve­dro i sun­ča­no.

Kad krupatica krene

Sti­žem sa ko­le­gom na vo­du oko 5,30 č i za­ti­če­mo pe­ca­ro­še ko­ji već za­ba­cu­ju svo­je te­ške du­bin­ke. Po­što sam oda­brao me­sto i iz­me­rio du­bi­nu (ko­ja je na pet­na­e­stak me­ta­ra od oba­le iz­no­si­la 4 m), ba­cam šest ku­gli preč­ni­ka 7-8 cm, una­pred pri­pre­mlje­ne Gi­ca Mix pri­ma­me, ko­joj sam do­dao cr­vi­će. Dok če­kam da ri­ba even­tu­al­no pri­đe na hra­nu, po­ku­ša­vam da pe­cam na fi­der, ali mi na ma­mac od­mah ki­di­šu gla­vo­či, pa pro­ce­nju­jem da to ovog pu­ta ne­će bi­ti do­bit­na kom­bi­na­ci­ja.

ZA­TO ZA­BA­CU­JEM PLOV­KA­RO­ŠKI si­stem, sa­sta­vljen od naj­lo­na od 0,16 mm, kli­ze­ćeg plov­ka no­si­vo­sti 3 g, olov­nih sač­mi­ca i udi­ca ve­li­či­ne 14, i od­mah na šta­pu imam ri­bu.

Bio je to uvod u sko­ro ne­ve­ro­vat­nu si­tu­a­ci­ju: kod me­ne se kru­pa­ti­ca, do­du­še uglav­nom sit­na, ja­vlja­la u sko­ro sva­kom za­ba­ča­ju, dok se na dru­gim po­zi­ci­ja­ma ni­je de­ša­va­lo ni­šta. Od ma­ma­ca sam naj­vi­še ko­ri­stio cr­vi­će, ma­da su i gli­sta i še­će­rac da­va­li ri­bu. Ova iz­u­zet­na se­ri­ja na­krat­ko je pre­ki­nu­ta oko 10 č, ka­da sam na­pra­vio pa­u­zu za do­ru­čak i ujed­no do­hra­nio me­sto sa ne­ko­li­ko ku­gli. Za­tim se na­sta­vi­la, i u na­red­nih še­zde­se­tak mi­nu­ta se ni­šta ni­je pro­me­ni­lo... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 347-)