Dvo­ji­ca pa­si­o­ni­ra­nih lo­va­ca na du­nav­ske ša­ra­ne do­se­ti­la su se ka­ko da če­ka­jući ša­ra­na po­ve­ća­ju i iz­gle­de da im uda­ri smuđ. Oni istu mon­ta­žu, sa­mo sa raz­li­či­tom udi­com i mam­cem, ko­ri­ste za lov obe­ju vr­sta, pri če­mu iz­gle­de za uspeh po­ve­ća­va­ju pri­ma­mom pri­vla­če­ći i naj­po­pu­lar­ni­jeg ci­pri­ni­da i sit­nu ri­bu za ko­jom do­la­zi oštro­o­ki gra­blji­vac

Ni­je ret­kost da ri­bo­lov­ci­ma dok pe­ca­ju ša­ra­na i ba­bu­šku du­bin­skom me­to­dom, uz upo­tre­bu hra­ni­li­ce, na udi­cu, čak i ka­da je na njoj ne­ki bilj­ni ma­mac (ku­ku­ruz, »ko­ki­ca« i sl.), do­đe smuđ. Za­to su se is­ku­sne ša­ran­dži­je Mi­o­mir Spa­sić iz Ću­pri­je i Mi­le Ri­sta­no­vić iz Po­ža­rev­ca do­se­ti­le da pro­ba­ju da na svo­jim omi­lje­nim me­sti­ma na Du­na­vu ne­da­le­ko od Ko­stol­ca, oko Ade Ži­la­ve i na lo­ka­li­te­tu Ka­tan­ski brod, u ti­hoj vo­di, na du­bi­ni od 4-5 m, na mu­lje­vi­tom te­re­nu sa do­sta gra­nja na dnu, što od­go­va­ra i smu­đu i ša­ra­nu, na is­toj po­zi­ci­ji i iz istog čam­ca lo­ve isto­vre­me­no te dve vr­ste – mir­nu i gra­blji­vu – na prak­tič­no iden­ti­čan si­stem.

smudjisaran

Njih dvo­ji­ca do­šla su, na­i­me, na ide­ju da pro­ba­ju da is­ko­ri­ste to što se na tzv. usi­dre­nu pri­ma­mu i oko hra­ni­li­ce na kra­ju du­bin­skog si­ste­ma sku­plja sit­na be­la ri­ba, ko­ja pri­vla­či smu­đa i iza­zi­va ga da je na­pad­ne, pri če­mu ne­ret­ko usi­sa ma­mac na­me­njen ci­pri­ni­di­ma. Za­to su obo­ji­ca po­če­la da po­red dva šta­pa na­me­nje­na ša­ra­nu za­ba­cu­ju i po jed­nu du­bin­ku sa hra­ni­li­com iz­nad ko­je je udi­ca sa fi­le­tom; na taj na­čin sko­ro re­dov­no, to­kom ve­ćeg de­la go­di­ne, hva­ta­ju bar po jed­nog smu­đa ili ša­ra­na, a če­sto i obe vr­ste.

MON­TA­ŽA. Za ova­kvo du­bin­sko pe­ca­nje smu­đa ko­ri­ste ve­o­ma jed­no­stav­nu mon­ta­žu, po ras­po­re­du ele­men­ta iden­tič­nu kla­sič­noj, a je­di­na raz­li­ka je u to­me što ume­sto olo­va kao ote­ža­nje upo­tre­blja­va­ju hra­ni­li­cu od spi­ral­no uvi­je­ne ži­ce sa na­li­ve­nim olo­vom na do­njem kra­ju, ko­ju pu­ne sme­som pri­la­go­đe­nom reč­nom ša­ra­nu i ba­bu­ški... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 395-)­