Bra­šna­stim hra­na­ma ko­ji­ma pri­ma­mlju­je ri­bu na otvo­re­nim vo­da­ma ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca do­da­je ku­ku­ruz še­će­rac, cr­vi­će i gli­ste. Po­sled­njih go­di­na, me­đu­tim, ra­ste broj i onih ko­ji u tu svr­hu bar po­vre­me­no upo­tre­blja­va­ju raz­ne pe­le­te, a to ni­je slu­čaj­no – mo­že, na­i­me, da­ti i od­lič­ne ulo­ve. Kao u slu­ča­ju opi­sa­nom u ovom tek­stu.

Peleti

Ti­sa je ove go­di­ne da­va­la znat­no bo­lje ulo­ve ci­pri­ni­da ne­go dru­ge ve­li­ke rav­ni­čar­ske re­ke i ve­ći­na tzv. otvo­re­nih sta­ja­ćih vo­da, pa iako ni­sam ve­li­ki lju­bi­telj fi­der pe­ca­nja na te­ku­ći­ca­ma, pri­lič­no sam če­sto išao baš na nju, tač­ni­je na ne­ko­li­ko me­sta u nje­nom do­njem to­ku. A pri­li­kom jed­nog od ne­dav­nih iz­la­za­ka na­pra­vio sam za­ni­mljiv eks­pe­ri­ment, ko­ji je dao do­bar re­zul­tat. Mno­go pu­ta pro­ve­re­noj kom­bi­na­ci­ji jed­na­kih de­lo­va te­ške ze­mlje i dve­ju Van den Eynde bra­šna­stih hra­na – Sil­ver Re­cord i Ri­ver Ace, ume­sto uobi­ča­je­nog ku­ku­ru­za še­ćer­ca do­dao sam pe­le­te ra­znih ve­li­či­na, i to obič­ne rib­njač­ke, preč­ni­ka 2, 4 i 6 mm, te je­dan deo pa­strm­skih od 6 mm. Sve pe­le­te sam pre uba­ci­va­nja u pri­ma­mu bla­go na­kva­sio, ka­ko ne bi iz­vla­či­li vla­gu iz sme­se i ta­ko je pre­su­ši­li...(-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 414-)