Čak ni na reci koja je sitnom ribom bogata kao Tamiš, nije uvek lako napecati se. Ali ribolovac koji se dobro pripremi i tokom pecanja eksperimentiše, tražeći dobitnu kombinaciju, na kraju ipak odlazi kući zadovoljan
Na Tamiš rado idem preko cele godine, kad god uslovi to dozvoljavaju. Ali izuzetno hladna zima, tokom koje je cela reka nedeljama bila potpuno prekrivena ledom, i potom nepovoljan vodostaj učinili su da sezonu na toj pitomoj banatkoj reci otvorim za moje navike neobično kasno, tek u drugoj polovini marta. Put me je, kao i obično u ovom delu godine, vodio do Opova, tačnije do lokaliteta Vir, koji se nalazi nedaleko od hotela, i jedan je od najvećih zimovnika ribe u donjem toku.
Prateći tih dana vodostaj, video sam da je u padu i procenio da mu je visina optimalna za ovo doba godine i odabrano mesto. Na vodu sam stigao oko sedam sati ujutru. I nivo Tamiša i boja vode bili su idealni, pa sam se ponadao da će ovo biti jedno lepo pecanje. Lovio sam na fider, a pokazalo se da je zbog velike dubine i toka, koji nije bio sasvim spor, potrebna hranilica od čak 60 g, što je za moj ukus previše, jer zbog njene težine pecaroš i nema utisak da na udici ima lovinu – pogotovo ako je to sitna bela riba – sve dok ne podigne sistem do površine. Nakon početnog prihranjivanja velikom kaveznom hranilicom, na sistem sam navezao 40 cm dug predvez od najlona debljine 0,10 mm, na čijem je kraju bila udica veličine 18.
UBRZO SAM DOBIO PRVU RIBU, i to šljivara, na komadić gliste i jednog crva, ali kao što će se pokazati, bio je to tek jedan u nizu slučajeva da nakon brzo ulovljene ribe usledi poduži period mrtvila, koji je ovog puta potrajao čitava dva sata. No nisam time bio iznenađen, pa se i nisam obeshrabrio, već sam nastavio sa intenzivnim zabacivanjem i čekao da riba odreaguje na ponuđene mamce. Veliko strpljenje i uporno eksperimentisanje doneli su mi jednu kraću seriju vrlo nežnih trzaja, koje sam registrovao samo zahvaljujući činjenici da nije bilo vetra. Ali, kao što je počela da se javlja na hranjenoj poziciji, riba je i stala, pa sam opet morao da smišljam načine da je eventualno podstaknem na to da se hrani.
NAJPRE SAM NEKOLIKO nosara i krupatica dobio na koktel crva i gliste, a kada su one prestale da se javljaju, na udicu broj 16, na kraju predveza dugog tridesetak centimetara, stavio sam belo zrno ekspandiranog pirinča bez arome... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 425-)