Obič­ne hleb­ne mr­vi­ce mo­že­mo ku­pi­ti u pro­dav­ni­ca­ma pre­hram­be­ne ro­be, a u po­je­di­nim bo­lje snab­de­ve­nim ri­bo­lo­vač­kim rad­nja­ma na­ći će­mo i pre­zlu u bo­ji. Me­đu­tim, oni ko­ji su sprem­ni da ulo­že ma­lo tru­da i vre­me­na mo­gu ovaj do­da­tak pri­ma­mi na­pra­vi­ti i sa­mi, u kuć­nim uslo­vi­ma, i ta­ko ne sa­mo ušte­de­ti ne­što nov­ca, već i ima­ti do­dat­no za­do­volj­stvo da uspe­šno pe­ca­ju na svoj pro­iz­vod.

Hleb­ne mr­vi­ce su je­dan od naj­če­šće ko­ri­šće­nih do­da­ta­ka hra­na­ma za pe­ca­nje na plo­vak i fi­der. One su odav­no u upo­tre­bi, ali su do­sko­ra to is­klju­či­vo bi­le u svo­joj ori­gi­nal­noj bo­ji. Po­sled­njih go­di­na, me­đu­tim, sve vi­še se upo­tre­blja­va obo­je­na pre­zla, ko­ja je uoč­lji­vi­ja i če­sto pri­vlač­ni­ja za ri­bu od obič­ne. Nju po­je­di­ne fir­me spe­ci­ja­li­zo­va­ne za pri­ma­me pro­da­ju, a ja je pra­vim od hle­ba ko­ji sam me­sim i ta­ko do­bi­jam kva­li­te­tan sa­sto­jak uz znat­nu ušte­du. Evo ka­ko to či­nim.

prezlaubojivelika

Pr­vi ko­rak je iz­ra­da hle­ba. Po­stu­pak je isti kao ka­da ga pra­vi­mo za is­hra­nu – na ki­lo­gram bra­šna do­da­mo ma­lo kva­sca ras­to­plje­nog u 300-400 ml to­ple vo­de i za­me­si­mo te­sto (fo­to 1 i 2). Pre ne­go što pri­stu­pi­mo do­da­va­nju pre­hram­be­ne bo­je, oba­ve­zno sta­vi­mo hi­rur­ške ru­ka­vi­ce (fo­to 3) ka­ko ne bi­smo ofar­ba­li ru­ke. Bo­ju naj­pre raz­mu­ti­mo u ma­lo vo­de i po­la­ko je do­da­je­mo bra­šnu, uz ne­pre­sta­no me­še­nje, sve dok te­sto ne bu­de jed­no­lič­no ofar­ba­no (fo­to 4). U ovoj fa­zi u ma­su mo­že­mo uba­ci­ti ne­ku aro­mu, ma­lo še­će­ra ili ne­ki dru­gi do­da­tak, po že­lji. Ako je te­sto pre­vi­še le­plji­vo, do­da­će­mo mu još ma­lo bra­šna i pre­me­si­ti ga. Po­tom ga tre­ba osta­vi­ti da od­sto­ji na to­plom dok ne na­ra­ste (fo­to 5). Ma­su na kra­ju po­no­vo pre­me­si­mo... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 371-)