Mno­gi­ma se či­ni da je pe­ca­nje na hleb kraj­nje jed­no­stav­no i da u nje­go­voj pri­pre­mi i upo­tre­bi za ma­mac ili pri­ma­mu ne­ma ni­ka­kve mu­dro­sti. To je, me­đu­tim, sa­mo de­li­mič­no tač­no. Za kom­pli­ko­va­njem uisti­nu ne­ma po­tre­be, ali uop­šte ni­je sve­jed­no ka­kav i ko­li­ko da­na star hleb će­mo upo­tre­bi­ti, ko­li­ko će­mo ga na­kva­si­ti, a ko­li­ko po­tom is­ce­di­ti i steg­nu­ti pri for­mi­ra­nju ku­gli, na ko­ji na­čin će­mo ga po­sta­vi­ti na udi­cu itd.

Ši­rom sve­ta se ve­ko­vi­ma hleb u pe­ca­nju mir­nih ri­ba ko­ri­sti i kao pri­hra­na (sa­mo­stal­no ili u kom­bi­na­ci­ji sa mno­gim dru­gim sa­stoj­ci­ma) i kao ma­mac. On je la­ko do­stu­pan, pri­ma­ma se od nje­ga jed­no­stav­no pri­pre­ma, a ra­do ga je­du go­to­vo sve vr­ste. Mno­go je lak­še i znat­no jef­ti­ni­je na­ba­vi­ti dva-tri sta­ra hle­ba za hra­nje­nje i isto to­li­ko par­ča­di sve­žeg hle­ba za ma­mac ne­go cr­ve na li­tar i dru­ge kom­po­nen­te po­treb­ne za pri­pre­ma­nje slo­že­ni­jih pri­ma­ma. S dru­ge stra­ne, ni­je ma­li broj ri­bo­lo­va­ca, po­go­to­vo onih ne­do­volj­no is­ku­snih, ko­ji ne­ra­do pe­ca­ju na hleb, jer je ne­u­po­re­di­vo ma­nje po­sto­jan na udi­ci od gli­sta, cr­va, ku­ku­ru­za i mno­go če­ga dru­gog (ri­ba ga la­ko ski­da, a ka­da se raz­mek­ša sam spad­ne po­sle iz­ve­snog vre­me­na, tim br­že što je vo­da ja­ča) i s njim ni­je uvek la­ko od­re­di­ti pra­vi mo­me­nat za kon­tru. U re­do­vi­ma ko­ji sle­de po­ku­ša­ću da svo­je is­ku­stvo u ri­bo­lo­vu na ovaj ma­mac pre­to­čim u od­go­vo­re na ne­ka pi­ta­nja ko­ja po­čet­ni­ci če­sto po­sta­vlja­ju.

Ruze kugle i prskalice

1. KA­KAV HLEB KO­RI­STI­TI ZA PRI­MA­MU? Naj­bo­lje re­zul­ta­te u pri­hra­nji­va­nju sko­ba­lja i ve­ći­ne dru­gih vr­sta ci­pri­ni­da ko­je na­sta­nju­ju na­še te­ku­će vo­de po­sti­ći će­mo upo­tre­blja­va­ju­ći isto­vre­me­no dve pri­ma­me, na­či­nje­ne od hle­ba raz­li­či­te sta­ro­sti. Od dva-tri da­na sta­rog hle­ba, ko­ji se do­bro le­pi i spo­ro ota­pa po pa­du na dno, for­mi­ra­mo čvr­ste ku­gle, ko­je će du­go za­dr­ža­va­ti ri­bu u zo­ni u ko­joj pe­ca­mo. Na­su­prot to­me, hleb star pet da­na ili vi­še je po­go­dan za pra­vlje­nje me­ka­nih ku­gli, ko­je se br­zo i la­ko kru­ne pod dej­stvom vo­de­ne stru­je, či­me se for­mi­ra »sta­za« po ko­joj ri­be idu uz­vod­no, do hra­nje­ne zo­ne, tj. do tvr­dih ku­gli.

2. KA­KO NA­PRA­VI­TI KU­GLE I KO­LI­KO NJIH BA­CI­TI? Bra­šna­ste hra­ne su uglav­nom ni­ske ka­lo­rij­ske vred­no­sti, a ne­ke od njih sa­dr­že iza­zi­va­če gla­di (tj. pur­ga­ti­ve, či­ji efe­kat je­ste ubr­za­no pra­žnje­nje pro­bav­nog trak­ta), pa ih ri­ba mo­že je­sti u mno­go ve­ćim ko­li­či­na­ma ne­go hleb, od ko­ga se mo­že re­la­tiv­no br­zo za­si­ti­ti i uda­lji­ti i ne sti­gav­ši do na­še na­mam­če­ne udi­ce. To na­ro­či­to tre­ba ima­ti u vi­du zi­mi, ka­da su po­tre­be sko­ro svih ri­ba za hra­nom znat­no ma­nje ne­go u to­pli­jem pe­ri­o­du... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 339/340-)