Ka­da tem­pe­ra­tu­ra vo­de po­čet­kom pro­le­ća poč­ne da ra­ste, ša­ran se po­la­ko po­kre­će iz zim­ske le­tar­gi­je. U ovom pe­ri­o­du, ka­da je naj­ce­nje­ni­ji ci­pri­nid na otvo­re­nim vo­da­ma u za­bra­ni, mno­ge pa­si­o­ni­ra­ne ša­ran­dži­je idu na ko­mer­ci­jal­ne re­vi­re. Iako su oni uglav­nom ve­o­ma gu­sto po­ri­blje­ni, ni na nji­ma se ri­be ne ka­če sa­me na udi­cu. Šta­vi­še, ne­ka­da je po­treb­no do­sta eks­pe­ri­men­ti­sa­nja da bi­ se ostva­ri­o do­bar ulov.

Mo­ji pri­ja­te­lji i ja pro­leć­nu ša­ran­sku se­zo­nu po pra­vi­lu otva­ra­mo već kra­jem mar­ta. U tom pe­ri­o­du se ri­ba tek raz­mr­da­va na­kon hi­ber­na­ci­je, a naj­pre se ak­ti­vi­ra na plit­kim sta­ja­ći­ca­ma ko­je se pri­lič­no br­zo za­gre­va­ju. Za­to naj­če­šće za pr­ve iz­la­ske bi­ra­mo ko­mer­ci­jal­ni re­vir Ada Sa­fa­ri, ko­ji nam je bli­zu, a u ovom pe­ri­o­du pru­ža do­bre šan­se za uspe­šno pe­ca­nje bez ika­kve pret­hod­ne pri­pre­me me­sta. Ali to ni­ka­ko ne zna­či da će se sva­ko ko na ovo be­o­grad­sko je­zer­ce do­đe i za­ba­ci bi­lo ko­ji ma­mac na bi­lo ka­kvom si­ste­mu na­hva­ta­ti ri­be. Na­pro­tiv, ne­ret­ko su krup­ni ci­pri­ni­di iz ove vo­de vr­lo se­lek­tiv­ni i mo­ra­mo pro­na­ći pri­hra­nu, ma­mac i pre­zen­ta­ci­ju ko­ji će ih pri­vu­ći, jer se u su­prot­nom mo­že de­si­ti i da za ceo dan ne­ma­mo ni uda­rac, dok osta­le ko­le­ge uspe­šno lo­ve.

Suptilno nadmudrivanje

KA­DA RI­BA PI­PA­VO UZI­MA mam­ce, uvek na­sto­jim da ko­ri­stim la­ga­ne udi­ce, naj­vi­še do ve­li­či­ne 6, ka­ko bi ih ša­ran bez pro­ble­ma usi­sao za­jed­no sa mam­cem. Ali udi­ca ne sme bi­ti ni pre­vi­še ma­la ni­ti od su­vi­še tan­ke ži­ce, na­ro­či­to ako pe­ca­mo bli­zu pre­pre­ka, pa mo­ra­mo da na si­lu spre­či­mo ri­bu da ih se do­ko­pa. U na­šim pro­dav­ni­ca­ma se mo­že pro­na­ći vi­še do­brih ša­ran­ki sa na­ve­de­nim ka­rak­te­ri­sti­ka­ma, a ja ko­ri­stim Ka­ma­san B725 Carp Spe­ci­a­list ve­li­či­ne 6... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 347-)