Gli­sta je je­dan od naj­po­pu­lar­ni­jih ma­ma­ca za lov ve­ći­ne mir­nih vr­sta ri­ba. Do­du­še, u ovom de­lu se­zo­ne ona za ribolovce uglavnom ni­je pr­vi iz­bor, ali je va­lja ima­ti pri ru­ci i po­nu­di­ti i kao ma­mac i kao sa­sto­jak pri­hra­ne, i to na ne­ki od na­či­na pri­me­re­nih ak­tu­el­nim uslo­vi­ma i ape­ti­tu ri­be, sma­nje­nom zbog uspo­re­nog me­ta­bo­li­zma

Glista

Iako je crv zim­ski ma­mac broj je­dan, gli­ste ipak ne tre­ba pot­pu­no za­po­sta­vi­ti u ovom pe­ri­o­du (po­go­to­vo on­da ka­da su ne­pre­kid­no do­stup­ne u ri­bo­lo­vač­kim rad­nja­ma, kao ove zi­me). Na re­ka­ma, ka­na­li­ma ali i je­ze­ri­ma, ka­da je vo­da iz­ra­zi­to bi­stra, baš ko­ma­dić gli­ste mo­že da bu­de ma­mac od­lu­ke. Sa­da (za raz­li­ku od to­pli­jeg de­la go­di­ne, kad je pe­ca­nje u re­ži­mu »pu­nog ga­sa«) ri­ba­ma tre­ba po­nu­di­ti to­tal­no pri­ro­dan, ne­u­pa­dljiv i lak za­lo­gaj. Ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca, pa čak i mno­gi is­ku­sni­ji, ko­ri­ste ce­le gli­ste ili nji­ho­ve ve­će ko­ma­de, ali ako to oči­gled­no ne da­je re­zul­tat, pra­vo re­še­nje mo­že bi­ti ne­što sup­til­ni­ja va­ri­jan­ta, tj. sit­ni­je par­če gli­ste, ko­je se na udi­cu po­sta­vlja slič­no cr­vu, kao što se vi­di na sli­ka­ma.

Na pr­ve dve fo­to­gra­fi­je pri­ka­za­na su dva na­či­na ka­če­nja ka­da gli­sti od­se­če­mo je­dan deo. Pr­vi je da udi­cu pro­bo­de­mo kroz sam od­se­če­ni kraj gli­ste (fo­to A). Ova­kav ma­mac je vr­lo ak­ti­van i tre­ba ga ko­ri­sti­ti ka­da ri­ba ve­o­ma sla­bo ra­di, tj. ka­da ne re­a­gu­je na dru­ge vr­ste ma­ma­ca. Dru­ga va­ri­jan­ta je da vrat udi­ce sa­kri­je­mo u te­lu gli­ste (ko­ju prak­tič­no na­šni­ra­mo), dok sam vrh... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 448-)