Štampa

Sav­sko je­ze­ro (Ada Ci­gan­li­ja) ve­o­ma je iza­zov­na vo­da za va­ra­li­ča­re­nje, i to pre sve­ga gr­ge­ča, ko­ji do­sti­že za­vid­ne di­men­zi­je i mo­že se lo­vi­ti na raz­ne va­ra­li­ce, po­go­to­vo u pe­ri­o­du po­sle mre­sta. Me­đu­tim, u po­sled­nja dva me­se­ca uslo­vi ni­su bi­li po­volj­ni, pa je i ulo­va bi­lo ma­nje ne­go ina­če u ovo vre­me, premda su naj­u­por­ni­ji i naj­ve­šti­ji ima­li za­ni­mlji­va pe­ca­nja

Ve­štač­ko je­ze­ro ko­je se na­la­zi na naj­ve­ćoj nad­mor­skoj vi­si­ni u Sr­bi­ji neo­bič­no je ni­skog vo­do­sta­ja za ovo do­ba go­di­ne, ali upr­kos to­me na nje­mu lo­vi ve­li­ki broj štu­ka­ro­ša i štu­ka so­lid­no ra­di. Po­vre­me­no se ja­vi i krup­na ri­ba, a pa­lo je i ne­ko­li­ko ka­pi­tal­ki, o ka­kvi­ma se na ve­ći­ni dru­gih re­vi­ra mo­že sa­mo ma­šta­ti

Za mo­der­ne ša­ran­dži­je ko­je pe­ca­ju i na tzv. otvo­re­nim vo­da­ma i na ko­mer­ci­jal­nim re­vi­ri­ma se­zo­na ri­bo­lo­va tra­je de­se­tak me­se­ci go­di­šnje, pa i to­kom lo­vo­sta­ja. Ta­da mno­gi od njih idu na »uhva­ti i pu­sti« je­ze­ra, od ko­jih su mno­ga ve­o­ma bo­ga­ta ri­bom, ali ne­ret­ko bo­ga­te ulo­ve da­ju sa­mo oni­ma ko­ji se naj­bo­lje pri­pre­me i sna­đu u kon­kret­nim uslo­vi­ma

U Sr­bi­ji me­đu­na­rod­nog ri­bo­lov­nog tu­ri­zma ima ve­o­ma ma­lo, iz­me­đu osta­log i za­to što je­dva da ima­mo po­ne­ku vo­du to­li­ko bo­ga­tu ri­bom da bi stran­ci bi­li mo­ti­vi­sa­ni da zbog to­ga kod nas do­đu i da bi to ne­ko­me bio bi­tan iz­vor pri­ho­da. A da je broj lju­di u či­jem je di­rekt­nom ma­te­ri­jal­nom in­te­re­su da se ri­bo­kra­đa i za­ga­đe­nja su­zbi­ja­ju ve­ći, ima­li bi­smo i či­sti­je i ri­bom bo­ga­ti­je vo­de. Ne­ko­li­ko do­brih pri­me­ra za to već nam je pred oči­ma

Ova za­ni­mlji­va re­por­ta­ža još je­dan je u du­gom ni­zu tek­sto­va ko­ji po­tvr­đu­ju ne­tač­nost ras­pro­stra­nje­ne za­blu­de da na ma­lim »uhva­ti i pu­sti« re­vi­ri­ma sva­ko mo­že da ulo­vi ogrom­nu ko­li­či­nu ri­be bez ika­kvog zna­nja, na­po­ra i pri­pre­me

Sa do­la­skom to­pli­jeg vre­me­na ak­ti­vi­ra­ju se mno­ge ci­pri­nid­ne vr­ste ko­je pre­ko zi­me ni­su pri pu­nom ape­ti­tu. Jed­na od njih je i ba­bu­ška, ko­ja se u pe­ri­o­du pred mrest ve­o­ma in­ten­ziv­no hra­ni, pa ju je uz pra­vi­lan pri­stup mo­gu­će ve­o­ma uspe­šno pe­ca­ti i na ma­lim sta­ja­ći­ca­ma, a po­seb­no atrak­ti­van je lov krup­nih ri­ba te bor­be­ne vr­ste plov­ka­ro­škim pri­bo­rom