Štampa

U mar­tu su od na­ših ve­ćih gra­blji­vi­ca rav­ni­čar­skih vo­da u lo­vo­sta­ju smuđ i štu­ka, ali se mo­gu uspe­šno lo­vi­ti bu­cov i som. Mno­gi is­ku­sni va­ra­li­ča­ri baš sa­da se fo­ku­si­ra­ju na lov po­to­njeg, jer su na sa­mom po­čet­ku se­zo­ne do­bre šan­se da se na šta­pu na­đe lep »br­ka« pa i ka­pi­ta­lac

Ni­je spor­no ni da pe­ca­nje sit­ne ri­be mo­že bi­ti za­bav­no ako se ko­ri­sti fi­ni pri­bor ni da se i ci­pri­ni­di mo­gu lo­vi­ti na do­bro oda­bra­ne ve­štač­ke mam­ce. Ali ka­da pre­po­ru­ka ko­le­ge stig­ne u pra­vi čas, a dva vr­sna ri­bo­lov­ca odu na vo­du sprem­na za ono što ih ta­mo oče­ku­je, pe­ca­nje mo­že bi­ti uspe­šni­je ne­go u naj­lep­šim sno­vi­ma

Sve­stra­ni ri­bo­lo­vac iz Ko­vi­na ne­dav­no je re­a­li­zo­vao svoj sta­ri na­um da u udar­nom de­lu se­zo­ne ode na je­dan od naj­po­pu­lar­ni­jih fi­de­ra­ških te­re­na u Cen­tral­noj Sr­bi­ji. To što je do­ži­veo na pr­vom pe­ca­nju na­ve­lo ga je da ve­o­ma br­zo to is­ku­stvo po­no­vi, ali ni­je oče­ki­vao da će ono bi­ti pot­pu­no raz­li­či­to

U no­voj ge­ne­ra­ci­ji jed­ne od svo­jih naj­du­go­več­ni­jih se­ri­ja šta­po­va ne­mač­ki gi­gant ima i ovaj od­lič­ni dvo­de­lac za la­ko i sred­nje la­ko va­ra­li­ča­re­nje, či­ja je ak­ci­ja br­za, a te­ži­na ba­ca­nja u ra­spo­nu od 3 do 19 gra­ma

U ovom na­stav­ku iz­u­zet­no in­te­re­sant­nog felj­to­na o disciplini mo­der­nog ri­bo­lo­va s hra­ni­li­com, ko­ju praktikuje sve vi­še ri­bo­lo­va­ca i u Evro­pi i kod nas, ba­vi­mo se jed­nim od naj­va­žni­jih de­lo­va si­ste­ma, tzv. tr­nom na ko­ji se po­sta­vlja ma­mac, te načinom na koji se to pra­vil­no či­ni

Ka­da se tem­pe­ra­tu­re vo­de pri­bli­že naj­ni­žim vred­no­sti­ma i mno­ge vr­ste ci­pri­ni­da se ukr­to­že ili sve­du svo­ju ak­tiv­nost na mi­ni­mum, smuđ se uspe­šno lo­vi iz­me­đu osta­log i za­to što mu je po­nu­da pri­rod­ne hra­ne ma­la. Ali to ni­po­što ne zna­či da će ga u pe­ri­o­du pred lo­vo­staj uspe­šno i la­ko lo­vi­ti sva­ko ko iza­đe na vo­du s va­ra­li­čar­skim šta­pom i ne­ko­li­ko na­su­mi­ce oda­bra­nih ve­štač­kih ma­ma­ca