Štampa

Klen je jed­na od ri­ba ko­je se na na­šim te­ku­ćim i sta­ja­ćim vo­da­ma uspe­šno lo­ve­ pre­ko ce­le go­di­ne, pa i u naj­hlad­ni­jem pe­ri­o­du. Šta­vi­še, baš sa­da se mo­gu hva­ta­ti i krup­ni ko­ma­di, ka­ko na plo­vak ta­ko i ra­znim va­ri­jan­ta­ma du­bin­skog me­to­da

Mi­ni­ja­tur­ni si­li­kon­ci, pla­si­ra­ni po­mo­ću ote­ža­nja te­škog do 0,4 g na udi­ca­ma ko­je mo­gu bi­ti čak ne veće od br. 18, lo­ve ri­be u ra­spo­nu od gla­vo­ča, cr­ven­per­ki­ca i bo­dor­ki ve­li­či­ne ka­ži­pr­sta do štu­ka, bu­co­va i smu­đe­va od par ki­lo­gra­ma. Teh­ni­ka o ko­joj smo do pre ne­ku go­di­nu ima­li sa­mo po­sred­ne in­for­ma­ci­je, sve se češće ko­ri­sti i na na­šim vo­da­ma

Dva i po da­na pe­ca­nja na re­ci Me­zi bli­zu ne­mač­ko-ho­land­ske gra­ni­ce po­tvr­di­la su da na tom te­re­nu ima do­sta gra­blji­vi­ca, te da je mo­gu­će ostva­ri­ti tro­fej­ni ulov i za sa­mo ne­ko­li­ko sa­ti pe­ca­nja, ali i po­ka­za­la za­što to ne po­la­zi za ru­kom sva­ko­me ko tu do­đe sa šta­pom u ru­ci

Ku­gle cr­va, for­mi­ra­ne upo­tre­bom spe­ci­jal­nog lep­ka, odav­no se ko­ri­ste, ali sa­mo u ri­bo­lo­vu na plo­vak, i to skoro isključivo onom tak­mi­čar­skom. Naš sa­rad­nik od­lu­čio se na za­ni­mljiv eks­pe­ri­ment, ko­ji je re­zul­ti­rao di­na­mič­nim pe­ca­njem i vr­lo bo­ga­tim ulo­vom zim­ske mre­ne na fi­der

Ve­ći­na va­ra­li­ča­ra ne spo­ri da ne­ki ve­štač­ki mam­ci da­ju vi­še ri­be od dru­gih, na pr­vi po­gled njima slič­nih. Ali ne de­ša­va se sva­kog da­na da od mno­štva gra­blji­vi­ca­ma po­nu­đe­nih va­ra­li­ca jed­na bu­de vr­lo lov­na a da na osta­le ne­ma ni pi­pa­nja

Sa­mo se ne­u­pu­će­ni­ma či­ni da je pe­ca­nje na vo­da­ma na ko­ji­ma mo­že­mo ma­mac do­ba­ci­ti sva­koj ri­bi is­pred no­sa la­ko i ne­za­ni­mlji­vo. U prak­si je naj­če­šće pot­pu­no su­prot­no, jer ima­mo po­sla s opre­znim, če­sto vr­lo iz­bir­lji­vim i ni­ma­lo na­iv­nim pro­tiv­ni­ci­ma