Štampa

Za raz­li­ku od ve­ći­ne ov­da­šnjih va­ra­li­ča­ra, ko­ji bu­co­va u ovom de­lu se­zo­ne lo­ve u svi­ta­nje i pred za­la­zak sun­ca, jed­na be­o­grad­ska eki­pa na vo­du naj­če­šće iz­la­zi po mra­ku i na spe­ci­fič­nim po­zi­ci­ja­ma od­lič­no pro­la­zi u pr­vim noć­nim sa­ti­ma

Upor­nost u eks­pe­ri­men­ti­sa­nju sa mon­ta­ža­ma ko­je je pre­pra­vio u skla­du sa svo­jim za­mi­sli­ma do­ne­la je na­šem sa­rad­ni­ku po­čet­kom av­gu­sta lep ulov tol­sto­lo­bi­ka na ku­pov­ne »ta­ble­te« na ve­o­ma za­tra­vlje­nom ka­na­lu Du­nav – Ti­sa – Du­nav

Za pri­hra­nji­va­nje be­le ri­be na Dri­ni i Sa­vi odav­no se ko­ri­sti ote­ža­ni mre­ža­sti džak, naj­če­šće na­pu­njen sta­rim hle­bom i(li) ku­gla­ma bra­šna­ste pri­ma­me, či­ju po­zi­ci­ju nam po­ka­zu­je ve­li­ki »plo­vak«. Za­ču­do, to do­ka­za­no efi­ka­sno po­ma­ga­lo ret­ko se upo­tre­blja­va na dru­gim ve­li­kim re­ka­ma, a ovaj tekst po­ka­zu­je da za to ne­ma baš ni­ka­kvog raz­lo­ga

Ve­ći­na smu­đa­ro­ša u naj­to­pli­jem de­lu go­di­ne na va­ra­li­ce omi­lje­nu ri­bu lo­vi po mra­ku, tj. u pr­vim i po­sled­njim noć­nim sa­ti­ma. Pi­ta­li smo tro­ji­cu ver­zi­ra­nih ri­bo­lo­va­ca ko­ji su im glav­ni adu­ti za ovaj deo se­zo­ne i do­bi­li ve­o­ma za­ni­mlji­ve od­go­vo­re

Ako su uslo­vi ide­al­ni i ri­ba pri ape­ti­tu, mo­že se de­si­ti da se na­pe­ca­mo bez ob­zi­ra na to ka­kav pri­bor, si­stem i ma­mac ko­ri­sti­mo, či­me pri­hra­nju­je­mo i ko­li­ko da­le­ko i če­sto za­ba­cu­je­mo. Ali ka­da smo su­o­če­ni s ne­po­volj­nim okol­no­sti­ma i ri­bom ko­ja ni­je mno­go za­in­te­re­so­va­na za hra­nu, sko­ro sva­ki ele­ment pri­stu­pa po­sta­je bi­tan i tre­ba ga do­bro oda­bra­ti

Ma­lo je šta u ri­bo­lo­vu ta­ko uz­bu­dlji­vo kao tre­nu­tak ka­da se vo­da »otvo­ri« is­pod ve­štač­kog mam­ca ko­ji vo­di­mo po po­vr­ši­ni i ko­ji de­lić se­kun­de na­kon to­ga ne­sta­je u usti­ma gra­blji­vi­ce. A do­ži­vljaj je još in­ten­ziv­ni­ji ka­da krup­na ri­ba ta­ko uda­ri na br­zu vu­ču, jer taj na­pad mo­že bi­ti ta­ko si­lo­vit da sa­mo što nam ne iz­bi­je štap iz ru­ku. Evo ka­ko da ta­kvih si­tu­a­ci­ja bu­de što vi­še