Štampa

Je­ze­ro Ada Ci­gan­li­ja na­sta­nju­ju raz­ne vr­ste ri­ba, ali su po­sled­njih go­di­na va­ra­li­ča­ri­ma na ovoj vo­di naj­za­ni­mlji­vi­ji ban­da­ri, a fi­de­ra­ši­ma de­ve­ri­ke. One ne­re­te­ko te­že iz­me­đu jed­nog i dva ki­lo­gra­ma, a na do­bro oda­bra­nim me­sti­ma, uz pre­ci­zno za­ba­ci­va­nje i do­bar iz­bor mam­ca, mo­gu­će je uhva­ti­ti i ne­ko­li­ko tro­fej­nih ri­ba za je­dan iz­la­zak

Na­do­la­zak vo­de svi smu­đa­ro­ši sa na­ših re­ka želj­no iš­če­ku­ju, jer on sko­ro uvek do­no­si kra­ći ili du­ži cug nji­ho­ve omi­lje­ne gra­blji­vi­ce. Ali uspeh ni­je za­ga­ran­to­van uko­li­ko tu si­tu­a­ci­ju po­gre­šno »pro­či­ta­mo« i tra­ži­mo smu­đa na me­stu sa kog se pre­me­stio ili na ko­je ni­je ni do­šao

Na Sa­vi kod Be­o­gra­da se be­la ri­ba ve­o­ma uspe­šno hva­ta u hlad­ni­jem de­lu go­di­ne i ra­znim va­ri­jan­ta­ma du­bin­skom me­to­da i na plo­vak. Ali, ni ri­bo­lov­ci sa naj­du­žim is­ku­stvom ne se­ća­ju se da je ne­ko us­peo da na je­dan štap za sa­mo ne­ko­li­ko sa­ti ostva­ri ulov po­put ovog

Va­ra­li­ča­ri sred­nje i sta­ri­je ge­ne­ra­ci­je kle­na uglav­nom love na kru­ška­ste vo­ble­re ili na lep­ti­re, u po­sled­nje vre­me tu i ta­mo i na ma­le si­li­kon­ske gla­vi­nja­re, a znat­no re­đe na ka­ši­ke i ve­štač­ke mam­ce dru­gih ti­po­va. Oni mla­đi i sklo­ni­ji eks­pe­ri­men­ti­sa­nju, me­đu­tim, sve vi­še i ve­ma uspe­šno ko­ri­ste raz­ne si­li­kon­ce

Smuđ je ve­o­ma lo­še ra­dio, ali su pa­si­o­ni­ra­ne bu­cov­dži­je ipak ku­ći oti­šle za­do­volj­ne jer su na ve­li­ki trud i is­ku­stvo, kom­bi­no­va­no sa ma­lo eks­pe­ri­men­ti­sa­nja, us­pe­le da uhva­te vi­še le­pih bu­co­va na raz­ne va­ra­li­ce i pre­zen­ta­ci­je

Sa na­pret­kom teh­no­lo­gi­je i po­ja­vom no­vih teh­ni­ka ri­bo­lo­va, na tr­ži­štu je sve vi­še mo­de­la če­kr­ka ko­ji se raz­li­ku­ju, iz­me­đu osta­log, i po ste­pe­nu pre­no­sa. Is­ku­sni­jim ri­bo­lov­ci­ma uglav­nom je la­ko da se u tom mno­štvu sna­đu i da pro­ce­ne ka­kve ka­rak­te­ri­sti­ke tre­ba da ima ma­ši­ni­ca da bi im naj­bo­lje slu­ži­la, ali oni sa kra­ćim sta­žom če­sto ne zna­ju ka­ko da se opre­de­le