Štampa

Sko­balj je jed­na od naj­o­mi­lje­ni­jih ri­ba na­ših plov­ka­ro­ša i fi­de­ra­ša, te ga mno­gi lju­bi­te­lji tih teh­ni­ka ve­o­ma če­sto ci­lja­no lo­ve. A na­kon ne­ko­li­ko neo­če­ki­va­nih ali sa­svim re­gu­lar­nih ulo­va na va­ra­li­ce, is­ku­snom i sve­stra­nom ri­bo­lov­cu pa­lo je na pa­met da pro­ve­ri da li su oni bi­li slu­čaj­ni ili se »srp­ski lo­sos« mo­že i plan­ski hva­ta­ti na vo­bler 

Me­ka­ni pe­le­ti en­gle­ske rob­ne mar­ke Fju­ka Ba­it po­ja­vi­li su se pro­šle go­di­ne i pri­vu­kli ve­li­ku pa­žnju evrop­skih lo­va­ca na ci­pri­ni­de jer su da­li ve­o­ma do­bre re­zul­ta­te u lo­vu ša­ran­skih vr­sta ri­ba na mno­gim vo­da­ma, pre sve­ga sta­ja­ćim. Naš sa­rad­nik oti­šao je ko­rak da­lje i u vi­še na­vra­ta is­pro­bao ovaj ma­mac na re­ka­ma, u lo­vu ša­ra­na, mre­ne i de­ve­ri­ke

Po­lo­žaj šta­pa od­go­va­ra­ju­ći sva­koj kon­kret­noj si­tu­a­ci­ji je­dan je od glav­nih fak­to­ra uspe­ha u fi­der pe­ca­nju. Me­đu­tim, mno­gi ri­bo­lov­ci o to­me ne vo­de do­volj­no ra­ču­na, već se sle­po dr­že jed­nom usvo­je­nog sta­va da po­sto­ji sa­mo po je­dan pra­vi­lan po­lo­žaj za sta­ja­će i te­ku­će vo­de. A stva­ri sto­je znat­no dru­ga­či­je

Ri­bo­lov­ci koji su se opre­de­li­li za mo­der­ne va­ri­jan­te du­bin­skog pe­ca­nja sve če­šće se od­lu­ču­ju da na­ba­ve bar je­dan štap uz ko­ji se do­bi­ja­ju vr­ho­vi raz­li­či­te sna­ge, a ne­ka­da i ak­ci­je, pa i vr­ste. Ovog pu­ta pred­sta­vlja­mo vam je­dan od naj­in­te­re­sant­ni­jih mo­de­la tog ti­pa ko­ji se tre­nut­no mo­gu na­ći na evrop­skom tr­ži­štu

Ko­lu­ba­ra je jed­na od na­ših re­ka mren­skog ti­pa na ko­ju sva­ke zi­me u ve­li­kom bro­ju do­la­ze i ri­bo­lov­ci iz uda­lje­ni­jih kra­je­va, i to sko­ro svi za­to da bi pe­ca­li sko­ba­lja, ko­ji ov­de ne do­sti­že ve­li­či­ne svo­jih sr­od­ni­ka iz Dri­ne ili Za­pad­ne Mo­ra­ve, ali ga ima podo­sta i mo­že se uspe­šno hva­ta­ti, na­ro­či­to na plo­vak

Sko­ro sva­ko ko pe­ca mir­ne vr­ste bar po­ne­kad ri­ba­ma na udi­ci nu­di hleb, a on se u ra­znim ko­mbi­na­ci­ja­ma ili sam ko­ri­sti i za pri­ma­mlji­va­nje. Upo­tre­blja­va se pre­ko ce­le go­di­ne, ali iz vi­še raz­lo­ga po­seb­no mno­go baš zi­mi. Za­to smo na jed­nom me­stu i sa­bra­li sve na­či­ne na ko­je ga mo­že­mo po­nu­di­ti ri­ba­ma