Štampa

Bu­cov va­ži za gra­blji­vi­cu ko­ja se hra­ni sra­zmer­no ma­lim ple­nom u od­no­su na ve­li­či­nu ko­ju do­sti­že, pa ni­je ret­kost da se i ka­pi­ta­lac za­le­ti na ma­li ve­štač­ki ma­mac. Ali ni­je baš uobi­ča­je­no da se krup­ne je­din­ke kao lu­de za­le­ću sa­mo na sit­ne va­ra­li­ce, dok one ve­će isto­vre­me­no sa­svim ig­no­ri­šu. Ili mo­žda mi to ne pri­me­ću­je­mo

O to­me da je po­treb­na sna­ga fi­der pri­bo­ra di­rekt­no pro­por­ci­o­nal­na ve­li­či­ni re­ke na ko­joj ga ko­ri­sti­mo i ri­be ko­ju pe­ca­mo sko­ro da se u ri­bo­lo­vač­kim kru­go­vi­ma uop­šte ne po­le­mi­še. Ali ima i onih ko­ji uži­va­ju u po­me­ra­nju gra­ni­ca i raz­bi­ja­nju pred­ra­su­da, pa sa fi­nim kom­ple­ti­ma lo­ve i krup­nu ri­bu na ve­li­kim re­ka­ma

Sve br­ži tem­po ži­vo­ta uči­nio je i da ri­bo­lov­ci ma­sov­no na­sto­je da ono ma­lo vre­me­na ko­je ima­ju za pe­ca­nje is­ko­ri­ste naj­e­fi­ka­sni­je što mo­gu, pa mno­gi idu na vo­de na ko­ji­ma je ri­bo­lov lak i za ko­je se ne tre­ba po­seb­no pri­pre­ma­ti. Ima, me­đu­tim, i onih ko­ji po­stu­pa­ju pot­pu­no dru­ga­či­je i po­se­ban iza­zov na­la­ze u tra­­že­nju do­bit­nog pri­stu­pa u okol­no­sti­ma u ko­ji­ma im ni­šta ne ide na ru­ku

Po­sle ni­za go­di­na u ko­ji­ma se gr­geč sla­bo ja­vljao, pa mu ni ri­bo­lov­ci ni­su po­sve­ći­va­li ve­li­ku pa­žnju, si­tu­a­ci­ja se na na­šoj naj­vi­šoj pla­nin­skoj aku­mu­la­ci­ji ove se­zo­ne zna­čaj­no pro­me­ni­la. Na ma­le ve­štač­ke mam­ce se ban­dar od­lič­no lo­vi, te ga mno­gi ci­lja­no pe­ca­ju, a eks­pe­ri­men­ti­sa­nje sa raz­li­či­tim va­ra­li­ca­ma i pre­zen­ta­ci­ja­ma do­ne­lo je ne­ka za­ni­mlji­va za­pa­ža­nja

Lov be­le ri­be vo­žnjom plov­ka iz­u­zet­no je po­pu­la­ran na na­šim re­ka­ma mren­skog re­gi­o­na, a po­go­to­vo na Dri­ni, či­ji je sred­nji tok po­znat po ulo­vi­ma ka­pi­tal­nih sko­ba­lja i plo­ti­ca. Mo­že se, me­đu­tim, le­po pe­ca­ti i u do­njem to­ku, na­ro­či­to ako se vo­di ra­ču­na o ne­kim na­o­ko sit­nim ali vr­lo bit­nim stva­ri­ma pri iz­bo­ru me­sta, pri­bo­ra, pre­zen­ta­ci­je i na­či­na hra­nje­nja

Odav­no je re­če­no da ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca naj­pre že­li da upe­ca što vi­še ri­be, a da na­kon te fa­ze mno­gi poč­nu da se zan­i­ma­ju za lov ka­pi­ta­la­ca. Ne­ki sma­tra­ju da će ulo­vi krup­nih ri­ba do­ći prak­tič­no sa­mi od se­be, ali ima sve vi­še onih ko­ji uvi­đa­ju da se za ta­kav re­zul­tat tre­ba po­seb­no spre­mi­ti i u nje­ga ulo­ži­ti vre­me i trud