Štampa

Je­dan od glav­nih raz­lo­ga po­pu­lar­no­sti sko­ba­lja kao ri­bo­lovne vrste le­ži u či­nje­ni­ci da ovu iz­ra­zi­to sport­sku ri­bu ni­je la­ko lo­vi­ti ni ta­mo gde je ima mno­go, pa čak ni on­da ka­da je vr­lo ras­po­lo­že­na za je­lo. Ali, to ni­je ni ne­mo­gu­ća mi­si­ja, ako se pri­dr­ža­va­mo ne­kih osnov­nih pra­vi­la i ma­lo se po­tru­di­mo

Spo­ro vo­đe­ni mam­ci od ve­štač­ke gu­me ili si­li­ko­na mo­gu nam u ovom pe­ri­o­du do­ne­ti za­bav­no pe­ca­nje na mno­gim ka­na­li­ma, jer će se na njih za­le­te­ti ve­ći­na gra­blji­vi­ca, ali i ne­ke mir­ne vr­ste, ko­je u osku­di­ci pri­rod­ne hra­ne ne mo­gu pre­vi­še da bi­ra­ju. Za­to, uko­li­ko ste od onih ko­ji ne pre­ki­da­ju se­zo­nu sve do po­ja­ve le­da, pro­či­taj­te ovaj tekst, uba­ci­te par ku­ti­ja sa va­ra­li­ca­ma u tor­bu, to­plo se obu­ci­te i kre­ni­te na vo­du

Iako va­ži za lju­bi­te­lja to­plih vo­da, ba­bu­ška je jed­na od vr­sta ko­je se na do­bro oda­bra­nim me­sti­ma mo­gu pe­ca­ti to­kom sko­ro ce­le se­zo­ne, pa čak i pre­ko zi­me, i to ne sa­mo na sta­ja­ćim i spo­ro­te­ku­ćim vo­da­ma, već i na re­ka­ma mren­skog ti­pa. Ta­kvo pe­ca­nje mo­že bi­ti za­bav­no i pro­duk­tiv­no, a ni­je ni­ma­lo kom­pli­ko­va­no ni­ti zah­tev­no

U no­vi­joj isto­ri­ji pro­iz­vod­nje ri­bo­lov­nog pri­bo­ra ma­lo je pro­gra­ma osta­lo u to­li­ko le­pom se­ća­nju ri­bo­lov­ci­ma kao Da­i­wi­ni va­ra­li­čar­ski šta­po­vi pra­vlje­ni u Škot­skoj. Ovog pu­ta pod­se­ća­mo vas na je­dan od ube­dji­vo naj­o­pu­lar­ni­jih mo­de­la, ko­ji i da­nas mno­gi vr­sni ri­bo­lov­ci ne bi me­nja­li ni za šta na sve­tu

U naj­hlad­ni­jem de­lu go­di­ne po pra­vi­lu se na na­šim ve­li­kim re­ka­ma lo­ve krup­ni smu­đe­vi, ali to pe­ca­nje ni­je ni­ma­lo jed­no­stav­no, pri­jat­no ni la­ko, pa ga za­to upra­žnja­va re­la­tiv­no ma­li broj naj­u­por­ni­jih i naj­za­gri­že­ni­jih. Ot­kri­va­mo vam ne­ke od naj­va­žni­jih stva­ri na ko­je tre­ba obra­ti­ti pa­žnju ako že­li­mo da do­đe­mo do tro­fej­nog »sta­kle­no­o­kog«

Ni­jed­na gru­pa ri­bo­lo­va­ca ne ra­du­je se to­li­ko do­la­sku zi­me kao sko­ba­lja­ši. Iako se »srp­ski lo­sos« pe­ca to­kom ce­le go­di­ne, u ovom pe­ri­o­du je naj­ak­tiv­ni­ji, a pro­seč­na lov­na ve­li­či­na je naj­ve­ća. Za­hva­lju­ju­ći du­go­go­di­šnjem ču­va­nju mre­sta, na pod­ruč­ju Kra­lje­va ima mno­go ri­be, pa ni­je ni čud­no što se na oba­la­ma Ibra i Za­pad­ne Mo­ra­ve če­sto tra­ži me­sto vi­še