Obilno prihranjivanje mamcem na koji lovimo smatra se najboljim načinom da privučemo i uhvatimo šarana, kako na otvorenim vodama, tako i na »uhvati i pusti« jezerima. Ali često može efikasan biti i potpuno drugačiji pristup, sa jednim bojlijem na udici, bez primame ili uz sasvim malu količinu hrane. To je, međutim, moguće samo ako povedemo računa o svim elementima bitnim za takav pristup
Osim boje i mirisa, i ukus je važna osobina bojlija kao pojedinačnog mamca, napravljenog tako da on sam, na udici, a ne ponuđen u vidu primame, privuče šarana. Tim bojlijem, dakle, ne prihranjujemo, ali je njegov ukus ipak bitan, jer riba može da ga oseti i pre no što konkretni zalogaj uzme u usta, te da odustane od jela ukoliko joj se ne svidi, a i ako se tek naknadno ispostavi da joj ne prija – brzo će ono na šta se polakomila ispljunuti. Iskusne šarandžije imaju omiljene ukuse mamaca, pa i bojlija, a čuveni engleski specijalista za šarana Frenk Vorvik je na osnovu višegodišnjih posmatranja šarana u svom velikom akvarijumu utvrdio da su neke od materija koje bojlijima daju za šarana vrlo privlačan ukus: N-buterna kiselina, karofil, džigerica u prahu, morska so, med, pivski kvasac, betain, mleveni inćuni, izo-eugenol, beta-karoten, mlevene gliste, ulje od crnog luka, razni aminokiselinski preparati, kokosovo brašno i rendana bela čokolada.
Kad je o aromama bojlija mamaca reč, od velike je važnosti da količina bude odgovarajuća, jer sa prevelikom dozom možemo postići jednako loš efekat kao sa malom, pa čak i gori. Neke arome se u bojlije ovog tipa dodaju u velikim količinama – i do 5-10 ml po jednom jajetu, a u druge u mnogo manjim – do 1-2 ml. Neka od najboljih eteričnih ulja kojima možemo namirisati bojli-mamce dobijaju se od crnog bibera, bergamota (voće iz roda citrusa, čija se kora koristi za aromatizovanje čaja, ratluka itd., a koje ima pulpu manje kiselu od limuna i gorču od grejpfruta), te od belog luka i crnog luka. Uglavnom se preporučuje da se na jedno jaje stave jedna ili najviše dve kapi ulja od crnog ili belog luka, odnosno do četiri kapi ulja od bergamota ili bibera... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 412-)