Pecanje mirnih vrsta riba sve je teže zamislivo bez primamljivanja nekom brašnastom hranom, kojoj se sve češće dodaju i razno kuvano zrnevlje, teška ili laka zemlja, stari hleb ili prezla, ali i ne uvek baš jeftini kupovni mirisi, atraktori, peleti i sl. A baš sada je pravo vreme za lov mnogih ciprinida uz najjednostavniju prihranu, svima lako dostupnim i jeftinim žitaricama
Period od polovine avgusta do polovine septembra pogodan je na našim rekama šaranskog i mrenskog regiona za lov mirnih vrsta riba vožnjom plovka, na kukuruz šećerac i kuvanu pšenicu. Ja sam u poslednje dve sedmice prošlog meseca u nekoliko navrata lepo prošao na Južnoj Moravi pecajući na šećerac, o čemu sam i pisao u prošlom broju Ribolova. Međutim, taj cug je prekinula prva jaka kiša, nakon koje se voda blago zamutila, a riba je na nekoliko dana stala.
Posle te pauze, rešio sam da probam da promenim mamac i da pecam na kuvanu pšenicu, na koju godinama lepo lovim u ovom periodu. Nisam menjao mesto, tako da sam se sa količinom belije dovoljnom i za prihranjivanje i za mamac zaputio na Južnu Moravu nedaleko od Leskovca, u selo Krajince, a budući da se ni uslovi nisu promenili, i pribor i sistem su mi ostali isti kao za pecanje na kukuruz – pet metara dug petljaš Mivardi Alborella, najlon Mivardi Evolution, prečnika 0,12 mm, skobaljaški plovak okruglog oblika, nosivosti 0,75 do 1 g, te udica koju već duže vreme obavezno upotrebljavam kada pecam na šećerac i pšenicu – VMC 7038, veličine 12... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 411-)