U potrazi za dinamičnim zimskim ribolovom na terenu koji nije previše napadnut naš svestrani saradnik zaputio se na deo Južne Morave kod mesta Grdelica, gde je odlično pecao vožnjom plovka, na ribolovni hleb
U minule dve nedelje na jugu Srbije, kao i u većini ostalih delova zemlje, bilo je mnogo ledenih noći, s vrlo niskim temperaturama, što je za posledicu imalo totalno bistrenje Veternice i opadanje njenog vodostaja gotovo na minimum. To je ionako teško pecanje bele ribe (o kom sam pisao u prošlom broju) i neopažen prilazak vodi učinilo gotovo nemogućim, pa sam rešio da promenim vodu i preorijentišem se na Južnu Moravu.
KAKO SU ZIMOVNICI KOD Jelašnice i Lokošnice danonoćno puni ribolovaca, opredelio sam se za teren u mestu Grdelica, gde je potes na kom se može pecati dug oko dva kilometra, pa je ipak znatno lakše naći mesto i kada se na vodu ne krene pre svitanja (što, uzgred, nije ni najmanje prijatno kad je temperatura vazduha znatno ispod nule).
Skobalja u Grdelici trenutno ima gotovo svuda, ali je zanimljivo da ne radi na svim mikrolokacijama jednako, već svakog dana neka druga da i preko 20-30 riba. Peca se tehnikom vožnje plovka, pri čemu se za mamac može koristiti i ruža od običnog hleba, ali se znatno bolje prolazi na komadić »francuskog« (tj. ribolovnog) hleba, koji je mnogo žilaviji i neuporedivo duže se drži na udici.
JEDAN OD KLJUČNIH FAKTORA uspeha je variranju vodostaja prilagođeno biranje mesta i daljine na kojoj će se ponuditi mamac. Naime, Morava je izjutra u opadanju, zatim je nivo par sati stabilan, pa potom krene nadolazak. Ja sam pecao na delu s prilično brzom vodom, na dubini od oko 60 cm, koja je pri najmanjem vodostaju... (-Ceo tekst možete pročitati u listu Ribolov br. 603-)