Tamiš je reka sa raznovrsnim i bogatim ribljim fondom, a u ovom delu sezone po pravilu se na njemu mogu lepo pecati krupna bela riba i solidna babuška. Međutim, ove godine, zbog čestih velikih oscilacija vodostaja, riba radi promenljivo, pa i najbolji poznavaoci te pitome ravničarske tekućice moraju da se potrude i da budu aktivni sve vreme tokom ribolova, da bi kući otišli zadovoljni
Posle nekoliko uzastopnih pecanja na Tisi u drugoj polovini jula, odlučio sam da za promenu prvi avgustovski izlazak provedem na Tamišu. Društvo mi je pravio glavni urednik Ribolova Vladimir Stakić, koji je prihvatio moj predlog da odemo do Sakula, na izuzetno lep teren kod seoske plaže, gde visoke kanadske topole prave ugodnu hladovinu tokom najvećeg dela dana, pa je pecanje prijatno i po najvećim vrućinama.
Na reku smo stigli u svitanje, prešavši skoro bez ikakvih problema poslednju deonicu zemljanog puta, koji nije bio raskaljan, iako je prethodnih dana bilo padavina. Sam pogled na površinu mutne vode, čiju je mirnoću remetilo iskakanje riba, davao je nadu da će pecanje biti uspešno, pa smo se namazali zaštitnim sredstvima protiv komaraca čim smo stali, i bacili se na pripremu mesta odmah po izlasku iz kola. Naime, voda, koja je podosta opala, ostavila je poslednja dva-tri metra obale u debelom blatu, pa smo ašovčićem malo poravnali zonu u koju ćemo postaviti stolice, položivši pod njih i pod noge nasečeno i nalomljeno vrbovo granje. Zatim smo pristupili pravljenju hrane, kojoj sam dodao i nešto kukuruza, mikropeleta i crvića, a potom smo montirali sisteme.
Ja sam rešio da lovim na fider, pošto sam pretpostavljao da će ta tehnika davati krupniju ribu od one koja se na ovom terenu najčešće hvata na plovak. Posle početnog hranjenja izbacivanjem 7-8 velikih hranilica na tridesetak metara od obale (otprilike na sredinu korita), na udicu veličine 14 stavljam koktel od dva bela crvića i jednog crvenog te počinjem sa pecanjem. Nije prošao ni minut od prvog hica, a vrh mog fidera je zaigrao i izvadio sam krupaticu. U drugom zabačaju dobijam lepog cverglana, a onda nastavljaju da se nižu udarci i ulovi, ali uglavnom sitne bele ribe... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 408-)