Pecanje krupne ribe na plovak po pravilu je skopčano sa povelikim poslom oko nabavke hrane, aroma, atraktora, zemlje i drugih dodataka, pravljenja primame itd. Kada sve to obavimo, neretko nam predstoji dugo i naporno putovanje do terena na kome ćemo pecati i još duži i naporniji povratak. Na sreću, ponekad svih tih problema nema, jer je dovoljno da na lako dostupnom mestu dobro uskladimo pribor i da pronađemo pravu daljinu i dubinu pa da se lepo napecamo. Baš sam tako ja prošao pre neku nedelju na Savi u Beogradu, kod Novog železničkog mosta, sa gradske strane, gde sam se u nekoliko navrata nalovio velikih protfiša.
Do tog mesta, dobro poznatog mnogim lovcima na belu ribu, ali i šarandžijama i varaličarima, treba mi 15 minuta, a osim jednog bolonjeza, nosio sam samo flašu vode, mamce i malo rezervnog sitnog pribora (plovke, udice i olova), tako da nisam trošio mnogo vremena ni na put ni na pripreme.
PECAO SAM PREKO DANA, i to po suncu, koje protfišu ne smeta (štaviše, često je po njemu vrlo aktivan). Ova borbena riba (koju neki rado konzumiraju) živi u jatima, i kada nađemo zonu u kojoj se kreće i hrani, možemo za kratko vreme, ako sve radimo kako treba, uhvatiti više komada samo puštajući mamac pravom putanjom. Protfiš najradije uzima hranu koja ide malo iznad dna ili lagano skakuće po njemu, ali on ume preko dana i da se malo podigne ako u sloju vode iznad sebe primeti nešto za jelo... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 329-)