Iako tekućice mrenskog regiona u hladnijem delu godine po pravilu daju lepe ulove, uspeh na njima ni izbliza nije zagarantovan. Ali, ako ribolovac dobro snimi situaciju, odabere pravilan pristup i potrudi se, može računati na dosta akcije i punu čuvarku
Miholjsko leto i poslednje lepe dane pred najavljeno zahlađenje iskoristio sam za još jedno pecanje. Bojan Rajić, drugar iz ekipe za koju se takmičim pohvalio mi se da je ostvario solidan ulov na Velikoj Moravi u blizini Jagodine, pa sam odlučio da se zaputim u tom pravcu ne bih li i sam tu pecao bolonjeze tehnikom. Taj deo Morave je popularno ribolovno odredište u ovo doba godine, pa sam odlučio da poranim kako bih zauzeo što bolju poziciju. Na vodu sam stigao već u svitanje, a na moje iznenađenje na mestu na kom sam nameravao da lovim bilo je raspoređeno na desetine kolega na toliko malom međusobnom razmaku da se činilo kao da neko takmičenje samo što nije otpočelo. Otišao sam zato nekoliko kilometara uzvodno i zatekao potpuno drugačiju sliku: bilo je tu samo nekoliko lokalnih ribolovaca, koji su pecali klasičnom dubinskom metodom. Šetajući obalom naišao sam na mesto koje mi se učinilo idealnim: gotovo stotinak metara mirnog toka, sa površinom vode ravnom kao staklo, a na samom kraju potesa voda počinje da se komeša, što je ukazivalo da se tu smanjuje.
PRISTUPIO SAM SONDIRANJU i utvrdio da su moje pretpostavke u pogledu konfiguracije terena tačne, osim što je »kanal« (tj. najdublji deo reke) bio znatno dalje od obale nego što sam mislio. Vodeći se ranijim iskustvima sa sličnih terena, znao sam da će biti veoma teško ribu navesti da izađe iz tog najdubljeg dela, pa sam odlučio da u njemu i lovim, iako je razdaljina do njega iznosila preko 40 m. Kako nisam pomišljao da ću pecati na tako velikoj daljini, nisam poneo praćku za plasiranje primame, što je značilo da kolega Nemanja Argakijev i ja hranu moramo pripremiti tako da kugle budu izuzetno tvrde, kako se ne bi raspale tokom dugačkog leta. Browning Easy Cheesy i domaći Magic Bait XL sa aromom sira delovali su kao dobra kombinacija, ali ju je trebalo dodatno otežati zemljom. Nakon što sam navlažio 2,5 kg suve primame, dodao sam čak pet kilograma teške zemlje ne bi li kugle bile što tvrđe i što teže. Potom sam ubacio malo keksa u boji i crviće, a pošto sam hranu znatno razblažio zemljom, stavio sam i malo aditiva, takođe sa mirisom sira... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu broj 390-)