U nastojanju da izbegnu cverglana koliko god mogu, fideraši koji pecaju babušku poslednjih godina na mnogim vodama u toplijem delu sezone uglavnom ne koriste mesne mamce već forsiraju razne male pop-apove, pretežno s voćnim aromama. Nekada, međutim, uspeh donese potpuno drugačiji pristup
Nedavno me je jedan od mlađih kolega fideraša, koji redovno čita moje tekstove, a babušku je uglavnom pecao na crviće, gliste i kukuruz, zamolio da ga posavetujem u vezi s upotrebom malih plivajućih bojlija i drugih njima sličnih mamaca, tj. »pop-apova«, kako ih mnogi ribolovci zajedničkim imenom zovu. Ne mislim da mogu sve što je važno jednim prilogom otkriti i objasniti, ali mi je nedavni izlazak na jezero kod sela Jarkovci (nedaleko od Inđije), gde sam se malo pozabavio baš takvim pristupom, dobro došlo kao povod da svoja iskustva sažmem u neke smernice za mladog kolegu (te eventualno još nekog koga to interesuje) i nametnem neke teme za razmišljanje. Naravno, odmah da naglasim – odgovori na pitanja koja se ovde otvaraju, kao i na skoro sva ostala u vezi s ribolovom, nisu ni bezuslovni ni bez mnogobrojnih »ali i ako«.
NO PRE NEGO ŠTO NAPIŠEM KOJU o pecanju na »pop-apove«, daću nekoliko napomena o jezeru Jarkovci, jednoj od nekoliko veštačkih akumulacija na Fruškoj gori, prilično popularnih među ribolovcima iz Srema i okoline. Ova voda je nastala sredinom sedamdesetih godina XX veka, pregrađivanjem Ljukovskog potoka (zbog čega je mnogi nazivaju Ljukovskim jezerom). Služi prvenstveno za navodnjavanje okolnog poljoprivrednog zemljišta, ali se na njoj decenijama veoma lepo pecalo, sve do masovnog pomora babuške, do kog je došlo, kako mi se čini, pre desetak godina. Na radost ribolovaca, u poslednjih nekoliko godina, između ostalog zahvaljujući dobrom radu ribočuvarske službe, stanje se popravlja. Istina, onaj ko očekuje da će se tu naloviti »babe« onako kako je to moguće, recimo, u Dubovcu, Paljuvima ili na Markovačkom jezeru kada na tim terenima riba dobro radi, verovatno će sa Jarkovaca otići razočaran, ali je to definitivno veoma interesantna voda i može nam pružiti zanimljivo pecanje.
PRE OVOG IZLASKA, NA SAMOM KRAJU MARTA, pogledao sam objave sa pecanja na Jarkovcima na društvenim mrežama, ali se i usmeno informisao kod kolega upoznatih s trenutnom situacijom na toj akumulaciji, a čije mišljenje uvažavam. Pažnju mi je privuklo to što je bilo evidentno da se cverglan (bez obzira na još uvek hladno vreme) već aktivirao i počeo da znatno otežava tj. praktično onemogućava pecanje na prirodne mamce (pre svega na crvenu glistu i crviće), do kojih ciprinidi od ove nasrtljive alohtone vrste već gotovo da ne mogu da dođu.
TIME DOLAZIMO DO SAVETA koji je mladi kolega od mene tražio. Iako je svaka voda priča za sebe, pa su moguća odstupanja od svih pravila, dokle god je moguće za babušku i belu ribu koristiti prirodne mamce, od kojih su u rano proleće udarni glista i crvići, a nešto kasnije i šećerac, treba na njih i pecati, te ja to i radim. Međutim, čim sa otopljavanjem vode u pridnenim slojevima počne da caruje patuljasto američko somče (koje ribolovci zovu cverglan, terpan, manjov, regan, klinton...), treba preći na veštačke mamce, i to pre svega na one koji ne leže na samom dnu (sa kog bodljikava napast najradije jede) već lebde malo iznad njega.
NA NEKIM VODAMA ĆE ČAK I »GOLE« kuglice stiropora biti vrlo lovne, ali su se meni na startu prolećne sezone ipak kao najefikasnije za babušku pokazale razne vrste vaftersa (okruglih tvrdih mamaca koji lebde u pridnenom sloju). Njih prezentujem najčešće na metalnom »trnu« dužine 6-7 mm, vezanom za donji kraj predveza, a omiljena udica za takvo pecanje babuške mi je Owner Iseama 50188, veličine 16, apsolutno primerena vaftersima koje nudim babuški, a koji su najčešće prečnika od 6 do 8 mm (za veće mamce tog tipa uzimam i veću udicu). Predvez dug 10-12 cm u ovom slučaju pravim od upredene strune, a koristim ga na dva načina – ili ga montiram ispod AS Flat Method hranilice odgovarajuće težine, punjene primamom metod-fider tipa, napravljenom bilo od... (-Ceo tekst možete pročitati u Ribolovu br. 634-)