Pri­pre­ma­ju­ći se po­čet­kom av­gu­sta za vi­še­dnev­ni ri­bo­lov sa jed­nog spla­va na Sa­vi niz­vod­no od Ostru­žnič­kog mo­sta, naj­pre sam dva da­na pro­veo u vo­di, na­sto­je­ći da što bo­lje upo­znam me­sto, tj. da iz­me­rim du­bi­nu, vi­dim ko­li­ko se da­le­ko pru­ža mulj, gde su ru­pe a gde sprud itd. Na ru­ku mi ni­je išlo to što je vo­da opa­da­la, pa je bi­lo iz­ve­sno da će se i ri­ba po­me­ra­ti da­lje od oba­le, ali je do­bro bi­lo to što vla­sni­ci ne­ko­li­ko spla­vo­va uz­vod­no i niz­vod­no od ovog sa ko­ga sam ja pe­cao ni­su ri­bo­lov­ci, pa ni­je po­sto­ja­la opa­snost da mi ne­ko od njih hra­nje­njem od­vu­če ri­bu.

Kukuruz na sprudu-velika

SON­DU ZA IS­PI­TI­VA­NJE DNA, a ujed­no i bo­vu ko­jom ću ka­sni­je obe­le­ži­ti zo­nu hra­nje­nja, na­pra­vio sam od pla­stič­ne fla­še, de­be­log ka­na­pa i ci­gle. Pre­tra­ga je po­ka­za­la da je od sa­mog spla­va pa na­red­nih 20 m du­bi­na 4 m, po­tom sle­di de­se­tak me­ta­ra ši­rok ka­nal ne­rav­nog dna, du­bok do 6 m, a na pri­bli­žno 30 m od spla­va je oko dva me­tra ši­rok sprud, na ko­me ne­ma mu­lja i gde je vi­si­na vo­de­nog stu­ba tri me­tra (da­lje opet po­či­nje du­blja zo­na, ko­ja mi ni­je bi­la za­ni­mlji­va, ali sam u pe­ri­o­di­ma ne­ak­tiv­no­sti ri­be je­dan štap i u nju za­ba­ci­vao da vi­dim ni­je li se ri­ba tu sklo­ni­la zbog opa­da­nja vo­de). Za son­di­ra­nje ni­sam ko­ri­stio ča­mac, već sam pli­vao ka­ko ne bih pre­sko­čio ni­je­dan cen­ti­me­tar te­re­na, a iako ni uz­vod­no ni niz­vod­no ni­ko ni­je pe­cao, re­šio sam da za­ba­ča­ji­ma i hra­nom ne iz­la­zim van li­ni­ja »mog« spla­va, ka­ko mi iz­ne­nad­ni do­la­zak ne­kog ri­bo­lov­ca ne bi po­re­me­tio stra­te­gi­ju. Ubr­zo na­kon po­sta­vlja­nja bo­ve, po­ka­za­lo se da jed­na ci­gla ni­je do­volj­na da je dr­ži u me­stu, po­što se pod dej­stvom ta­la­sa ko­je su pra­vi­li gli­se­ri po­ma­lo po­me­ra­la, pa je jed­nom čak spa­la sa spru­da u ka­nal – taj ma­li pro­blem re­šio sam do­da­ju­ći još jed­nu ci­glu.

Tre­ćeg da­na smo ko­le­ga ko­ji je bio sa mnom i ja na 3 kg bra­šna­ste pri­ma­me do­da­li pet ke­si­ca ci­me­ta u pra­hu, 400 g mle­ka u pra­hu, po­la li­tra... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 330-)