Mno­gi slat­ko­vod­ni ri­bo­lov­ci, zbog manj­ka is­ku­stva i in­for­ma­ci­ja, to­kom go­di­šnjeg od­mo­ra na mo­ru ni ne po­ku­ša­va­ju da pe­ca­ju ili se za­do­vo­lja­va­ju lo­vom sit­ne ri­be na pri­rod­ne mam­ce. Me­đu­tim, i to­kom naj­to­pli­jeg de­la go­di­ne i u vre­me naj­ve­ćih gu­žvi, mo­gu­će je na va­ra­li­cu hva­ta­ti raz­ne mor­ske gra­blji­vi­ce i na­u­ži­va­ti se, a pri tom se ne od­re­ći uobi­ča­je­nih tu­ri­stič­kih ak­tiv­no­sti

Se­zo­na go­di­šnjih od­mo­ra i od­la­za­ka na mo­re se već za­huk­ta­va, pa mno­gi od nas, kon­ti­nen­tal­nih va­ra­li­ča­ra, raz­mi­šlja­ju da li da po­ne­su ne­što pri­bo­ra ka­ko bi oku­ša­li sre­ću i sa pre­da­to­ri­ma iz sla­nih vo­da. Ako ima­te vo­lje i že­lje, mo­ja to­pla pre­po­ru­ka je da to bez dvo­u­mlje­nja uči­ni­te, jer je mor­ski ri­bo­lov vi­še ne­go za­ni­mljiv, a i mor­ske ri­be, bar kad je o ve­ći­ni vr­sta reč, znat­no su bor­be­ni­je od slat­ko­vod­nih. Ali da bi­ste ima­li re­al­ne šan­se da uhva­ti­te ne­ku od mor­skih gra­blji­vi­ca, oba­ve­zno se do­bro spre­mi­te, a pre sve­ga na­stoj­te da utvr­di­te šta, gde i ka­ko mo­že­te lo­vi­ti ta­mo gde ide­te, šta je od pri­bo­ra i va­ra­li­ca iz va­šeg ar­se­na­la naj­u­po­tre­blji­vi­je na mo­ru, te či­me bi va­lja­lo da do­pu­ni­te opre­mu.

More

Na­kon što iza­be­re­te me­sto za od­mor, in­ter­net i ra­ču­nar će vam bi­ti osnov­ni ala­ti za pri­ku­plja­nje zna­nja i neo­p­hod­nih in­for­ma­ci­ja. Ako ste se po­put naj­ve­ćeg bro­ja na­ših tu­ri­sta od­lu­či­li za Grč­ku ili Ja­dran, pro­baj­te da na ne­kom od ve­ćih fo­ru­ma po­tra­ži­te te­mu o mor­skom ri­bo­lo­vu u kra­ju ko­ji na­me­ra­va­te da obi­đe­te, jer je s ob­zi­rom na po­pu­lar­nost dve­ju po­me­nu­tih de­sti­na­ci­ja mo­gu­će da je ne­ko od ko­le­ga već po­se­tio me­sto u ko­je vi ide­te i po­de­lio svo­ja ri­bo­lo­vač­ka is­ku­stva. Oba­ve­zno na in­ter­ne­tu po­tra­ži­te i po­dat­ke o to­me ko­je je mor­ske vr­ste, ka­kvim pri­bo­rom, mo­gu­će lo­vi­ti u da­tom pe­ri­o­du na te­re­nu ko­ji vas za­ni­ma, ka­kvi su im obra­sci po­na­ša­nja, ka­ko se hra­ne i gde pre­bi­va­ju, te na ko­je se va­ra­li­ce i ka­kvu pre­zen­ta­ci­ju do­bi­ja­ju. Pre­gle­daj­te i Ju­tjub snim­ke mor­skog lo­va tih ri­ba u re­gi­ji u ko­ju ide­te ili čak na kon­kret­nim lo­ka­li­te­ti­ma ko­je pla­ni­ra­te da obi­đe­te, i na­po­slet­ku, na­o­ru­ža­ni ovim in­for­ma­ci­ja­ma, oba­ve­zno de­talj­no pro­u­či­te te­ren po­mo­ću sa­te­lit­skih sni­ma­ka sa Gugl ma­pa, ka­ko bi­ste do­bi­li još pot­pu­ni­ju pred­sta­vu o uslo­vi­ma ko­ji vas oče­ku­ju i o to­me šta bi od ri­ba tu mo­glo da se lo­vi.

U da­ljem tek­stu ću vam pre­ne­ti svo­je ri­bo­lo­vač­ke uti­ske sa ne­dav­nog pu­to­va­nja u Grč­ku, kao i is­ku­stva ste­če­na pri­li­kom ne­kih sta­ri­jih iz­le­ta na mo­re, ko­ja mo­gu po­slu­ži­ti kao smer­ni­ca i za va­še ri­bo­lo­vač­ke avan­tu­re ši­rom Grč­ke i Ja­dra­na. Je­dan od mo­jih naj­bo­lji dru­ga­ra i ri­bo­lo­vač­ki kom­pa­njon br. 1 Igor Jo­va­no­vić i ja smo se još pre 15 go­di­na »upe­ca­li« na va­ra­li­ča­re­nje mor­skih pre­da­to­ra ka­da smo to­kom od­mo­ra u Bo­ki Ko­tor­skoj na­le­te­li na bor­be­ne pa­la­mi­de i us­pe­li da pre­va­ri­mo po ne­ko­li­ko ri­ba, či­ja nas je sna­ga traj­no za­in­tri­gi­ra­la. Na­kon tog »kr­šte­nja« bi­lo je još ne­ko­li­ko mor­skih iz­le­ta, na ko­ji­ma smo sko­ro uvek ima­li bar po­ne­ki lep su­sret sa mor­skim gra­bljiv­ci­ma, po­sle kog bi­smo sva­ki put bi­li bo­ga­ti­ji za is­ku­stvo vi­še. Du­ge pa­u­ze iz­me­đu od­la­za­ka na mo­re ko­ri­stio sam da sva­ku in­for­ma­ci­ju ili tekst is­ku­snih mor­skih vu­ko­va na ko­ji na­le­tim is­pra­tim i bar te­o­ret­ski na­u­čim ne­što no­vo.

CE­LO OVO PU­TO­VA­NJE smo re­la­tiv­no du­go pla­ni­ra­li, a za Grč­ku kao sle­de­će od­re­di­šte na kom mo­ra­mo oku­ša­ti sre­ću od­lu­či­li smo se zbog ra­zno­li­ko­sti, le­po­te i bo­gat­stva ri­bljeg sve­ta nje­nih mo­ra, in­spi­ri­sa­ni i broj­nim vi­deo-kli­po­vi­ma grč­kih ri­bo­lo­va­ca, ko­ji uspe­šno lo­ve ra­zno­ra­zne mor­ske pre­da­to­re raz­li­či­tim teh­ni­ka­ma i va­ra­li­ca­ma, kao i is­ku­stvi­ma ne­kih na­ših ko­le­ga ko­je su pe­ca­le u toj ze­mlji. Pro­u­ča­va­ju­ći mo­guć­no­sti, opre­de­li­li smo se za Lef­ka­du... Is­po­sta­vi­lo se da smo do­bro pla­ni­ra­li, jer smo u ne­ko­li­ko na­vra­ta lo­vi­li le­pe pri­mer­ke, pa i ka­pi­tal­ne, a ima­li smo i sva­ko­dnev­nu za­ba­vu sa sit­ni­jom ri­bom, pri če­mu žen­ski deo eki­pe ni­je tr­peo zbog na­šeg pe­ca­nja i us­peo je da se na­u­ži­va na pla­ža­ma i sun­cu.

Oče­ki­va­li smo da će­mo lo­vi­ti pre sve­ga zu­ba­ti­cu (strel­ku, blu­fi­ša...), bran­ci­na i raz­ne vr­ste pla­ve ri­be, po­put pa­la­mi­da ili ma­njih vr­sta tu­na (tru­pac, luc), a ako bu­de sre­će mo­žda i ne­ku oma­nju li­cu, ko­ja ni­je ret­ka uz grč­ku oba­lu. Iako smo zna­li da ba­ra­ku­da ima u so­lid­nom bro­ju, ne­ka­ko smo ih naj­vi­še skraj­nu­li u na­šim pla­no­vi­ma, no upra­vo su one do­mi­ni­ra­le u ulo­vu, ka­ko to če­sto bi­va. Pr­va tri da­na pro­te­kla su a da ni­smo ima­li ozbilj­ni­ju gra­blji­vi­cu na šta­pu, iako nam je pre­ko da­na bi­lo za­ni­mlji­vo da pe­ca­mo raz­ne sit­ni­je ri­be iz po­ro­di­ce spa­ri­da (uša­ta­ma, ov­či­ca­ma itd.) i tu i ta­mo pre­va­ri­mo sit­nog bran­ci­na; od krup­ni­jih ri­ba ima­li smo sa­mo pra­će­nja ba­ra­ku­de i po­ne­kog osred­njeg bran­ci­na... (-Ceo tekst mo­že­te pro­či­ta­ti u Ri­bo­lo­vu br. 404-)