Ka­da se tem­pe­ra­tu­ra vo­de pri­bli­ži tač­ki mr­žnje­nja, smu­đa je mno­go te­že uhva­ti­ti na va­ra­li­cu ne­go sta­ci­o­nar­nim me­to­dom, na pri­rod­ni ma­mac (ži­vog ili mr­tvog ke­de­ra, fi­let, par­če...). No va­ra­li­ča­ri ko­ji do­bro po­zna­ju te­re­ne na ko­ji­ma pe­ca­ju i ume­ju da oda­be­ru va­ra­li­cu i pre­zen­tu­ju je na pra­vi na­čin mo­gu da u uslo­vi­ma po­volj­nog vo­do­sta­ja ra­ču­na­ju na uspeh i u pe­ri­o­du pred sam po­če­tak lo­vo­sta­ja.

Ma­lo ko­je pi­ta­nje u ve­zi s pri­bo­rom iza­zi­va to­li­ko in­te­re­so­va­nje kao ono o kva­li­te­tu sta­rih i no­vih če­kr­ka. Jed­ni tvr­de da su old­taj­me­ri bo­lji po svim bit­nim ka­rak­te­ri­sti­ka­ma, dok dru­gi isto to ka­žu za sa­vre­me­ne ma­ši­ni­ce. A naj­re­al­ni­je bi bi­lo re­ći da je isti­na, kao i u mno­go če­­mu dru­gom, ne­gde na sre­di­ni.

Glav­na stru­na je u fi­de­ru jed­na­ko bit­na kao i u svim dru­gim teh­ni­ka­ma. Ali ni­je ne­va­žno ni šta će bi­ti iza nje, a šta is­pred. Sa­znaj­te ka­ko da ušte­di­te do­sta nov­ca a da pri tom ima­te pot­pu­no po­uz­dan si­stem do­bro iz­ba­lan­si­ra­ne sna­ge.

Iako ne spa­da u ri­be ko­je u hlad­noj vo­di po­seb­no do­bro ra­de, klen se i u ovom pe­ri­o­du, uz pra­vi­lan pri­stup, mo­že uspe­šno lo­vi­ti. Vi­ro­vi uz sa­mu oba­lu i na ma­lim re­ka­ma če­sto kri­ju krup­ne ko­ma­de, ko­ji če­ka­ju da im naš ma­mac do­spe pred nos.

Ma­lo je šta u ri­bo­lo­vu ta­ko uz­bu­dlji­vo kao ne­sta­ja­nje pli­va­ju­ćeg mam­ca u usti­ma ve­li­kog ša­ra­na. Jed­nom kada vide tu ribu upravo u tre­nu­tku dok ku­pi udi­cu, mno­gi za ceo život postanu privrženici pecanja na samoj površini. A ono je naj­lak­še sa kon­tro­le­ri­ma – spe­ci­jal­nim plov­ci­ma ko­ji omo­gu­ća­va­ju ide­al­nu pre­zen­ta­ci­ju