Sna­žnim fi­der šta­po­vi­ma, si­ste­mi­ma sa hra­ni­li­com na­pu­nje­nom iz­ra­zi­to le­plji­vom hra­nom i krat­kim pred­ve­zom sa ne pre­ve­li­kom ali ja­kom udi­com, iz­u­zet­no se uspe­šno pe­ca­ju ša­ran, amur, krup­na ba­bu­ška i de­ve­ri­ka. Za to nam ne tre­ba ni mno­go vre­me­na, ni mno­go pri­bo­ra, pa ni ve­li­ko ula­ga­nje u mam­ce i hra­nu. Ni­je sto­ga ni­ma­lo čud­no što me­tod ima sve vi­še pri­sta­li­ca

Ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca sa tzv. otvo­re­nih vo­da se­zo­nu pe­ca­nja ša­ra­na otva­ra tek po­čet­kom ju­na, po za­vr­šet­ku dvo­me­seč­ne za­bra­ne. Oni ret­ki ko­ji naj­ce­nje­ni­jeg ci­pri­ni­da na­šeg pod­ne­blja po­tra­že to­kom pr­vih pro­leć­nih da­na uglav­nom ima­ju ma­lo uspe­ha. No ne­ka­da, ako se sve koc­ki­ce slo­že, tj. ako ša­ran­dži­je oda­be­ru do­bro me­sto, pri­hra­nu i ma­mac, mo­gu­ća su i vr­lo pri­jat­na iz­ne­na­đe­nja

Ni­ske tem­pe­ra­tu­re i osetne osci­la­ci­je vo­do­sta­ja ote­ža­le su tra­že­nje i lov smu­đa u pr­vim da­ni­ma na­kon is­te­ka za­bra­ne. Ni­je bi­lo la­ko pro­na­ći ovog pre­da­to­ra, ali oni ko­ji ne ro­bu­ju kli­še­i­ma, te su sprem­ni da ma­lo eks­pe­ri­men­ti­šu, ima­li su uspe­ha već na sa­mom star­tu

Iako je ove go­di­ne pro­leć­na ri­bo­lov­na se­zo­na po­pri­lič­no za­ka­sni­la, na po­je­di­nim re­ka­ma, po­put Ju­žne Mo­ra­ve, som se ipak raz­bu­dio i u pe­ri­o­du pred mrest ak­tiv­no hra­nio, na­sto­je­ći da na­dok­na­di ener­gi­ju utro­še­nu pre­ko zi­me, ta­ko da su ga upor­ni ri­bo­lov­ci kra­jem apri­la po­ne­gde i vr­lo le­po pe­ca­li

Šta ra­di­ti ka­da nam se de­se­tak cen­ti­me­ta­ra iz­nad dna, u slo­bod­noj vo­di, ja­vlja sa­mo do­sad­na sit­nu­ri­ja, dok »pra­ve« ri­be uzi­ma­ju sa­mo ma­mac spu­šten ta­mo oda­kle udi­cu sko­ro si­gur­no ne­će­mo iz­vu­ći. Naš sa­rad­nik i nje­gov ko­le­ga iza­bra­li su sku­plju ali pro­duk­tiv­ni­ju va­ri­jan­tu pecanja i na­u­ži­va­li se.