Na ma­lim »uhva­ti i pu­sti« je­ze­ri­ma ša­ran se svu­da u Evro­pi pe­ca ma­nje-vi­še isto. Ali, to­kom iz­la­ska na jed­no je­zer­ce u bli­zi­ni Udi­na, naš mla­di ko­le­ga Ni­ko­la Stan­ko­vić sa­znao je da se u pri­hra­nu za ša­ra­na mo­že do­da­ti i jed­na na­mir­ni­ca ko­ja se vr­lo če­sto ko­ri­sti u ljud­skoj is­hra­ni.

Me­đu so­ma­ro­ši­ma sa na­ših re­ka (Du­na­va, Ti­se, Sa­ve...) »bu­ba« je po­sled­njih go­di­na pra­vi hit, bu­du­ći da da­je vi­še ulo­va ne­go ro­vac, dur­du­bak, školj­ka i svi osta­li tra­di­ci­o­nal­ni mam­ci. Pro­či­taj­te stva­ri ko­je tre­ba da zna­te da bi­ste uspe­šno pe­ca­li na taj ne­ve­ro­vat­no efi­ka­sni va­ljak spe­ci­fič­nog mi­ri­sa.

Ka­nal Ga­lo­vi­ca, ko­ji se u Sa­vu uli­va na pe­ri­fe­ri­ji Be­o­gra­da, iako odav­no ni­je bo­gat ri­bom kao ne­ka­da, i da­lje ume da ob­ra­du­je upor­nog plov­ka­ro­ša sprem­nog da po­sve­ti bar ne­ko­li­ko da­na pri­pre­mi me­sta i dovoljno veštog da oda­be­re do­bit­nu tak­ti­ku, ma­mac i pri­bor.

Ne­mi­nov­na po­tre­ba da se osta­ne na vr­hu on­da ka­da se on jed­nom do­seg­ne, te­ra gi­gan­te in­du­stri­je ri­bo­lov­nog pri­bo­ra da ne­pre­kid­no ra­de na usa­vr­ša­va­nju svo­jih pro­iz­vo­da i na kom­bi­no­va­nju no­vih i sta­rih re­še­nja ra­di pri­vla­če­nja no­vih ku­pa­ca i za­dr­ža­va­nja sta­rih. Sa­znaj­te ka­kvo je iz­ne­na­đe­nje ja­pan­ski gi­gant Shi­ma­no spre­mio za na­red­nu se­zo­nu.

Čak se i naj­i­sku­sni­jim i naj­te­melj­ni­jim ri­bo­lov­ci­ma do­go­di da go­to­vo slu­čaj­no, u tre­nut­ku, do­đu do ne­kog re­še­nja ko­je pot­pu­no pro­me­ni tok ri­bo­lo­va i otvo­ri im no­ve vi­di­ke. Baš to do­go­di­lo se na­šem eks­per­tu za fi­der ka­da mu je u ku­ti­ji osta­la sa­mo jed­na hra­ni­li­ca pri­me­re­na uslo­vi­ma u ko­ji­ma je pe­cao.