Naj­jed­no­stav­ni­je uput­stvo za pro­na­la­že­nje smu­đa (ali i svih dru­gih ri­ba) gla­si: on je uvek ta­mo gde ga usme­ra­va ne­ko de­ša­va­nje. A de­ša­va­njem mo­že­mo sma­tra­ti sva­ku pro­me­nu u vo­di, ko­ja tom pre­da­to­ru pru­ža mo­guć­nost iz­bo­ra. Sle­de­ći to pra­vi­lo, us­pe­će­mo da ga na­đe­mo u ve­li­kom bro­ju slu­ča­je­va.

I ovo­ga pu­ta, kao i sva­ke go­di­ne, naj­ve­će fir­me od­ne­le su do­bar deo na­gra­da za naj­bo­lje no­ve pro­iz­vo­de. Ali EFT­TEX 2015. do­neo je i ne­ko­li­ko iz­ne­na­đe­nja, kao i mno­štvo no­viteta, me­đu ko­ji­ma će si­gur­no bi­ti i do­sta onih ko­je će ri­bo­lov­ci ši­rom sve­ta pri­hva­ti­ti sa za­do­volj­stvom.

Mnoštvo poklonika u krugovima ri­bo­lovaca ši­rom Evro­pe, pa i kod nas, ba­bu­ška du­gu­je to­me što je pri­lič­no broj­na i ši­ro­ko ras­pro­stra­nje­na. Osim to­ga, ni­je je su­vi­še te­ško pe­ca­ti, jer iako ume da bu­de iz­bir­lji­va, uz ma­lo eks­pe­ri­men­ti­sa­nja i upor­nosti ve­o­ma je če­sto moguće privući je od­go­va­ra­ju­ćom pri­ma­mom, ma­mcem i pre­zen­ta­ci­jom.

Ni­jed­na ri­ba na­ših vo­da ne­ma ša­ro­li­ki­ji je­lov­nik od kle­na. Taj opre­zni pri­pad­nik po­ro­di­ce ci­pri­ni­da je­de i me­snu i bilj­nu hra­nu, a to­kom naj­to­pli­jeg de­la go­di­ne od­lič­no se lo­vi na ra­zno se­zon­sko vo­će, od kog pr­va do­spe­va du­di­nja.

Ka­da bi­smo od sta­ri­jih ri­bo­lov­aca zatražili da na­ve­du tri mar­ke ma­ši­ni­ca ko­je pam­te kao naj­ce­nje­ni­je iz dru­ge po­lo­vi­ne pro­šlo­ga ve­ka, sko­ro je si­gur­no da bi ve­li­ka ve­ći­na po­me­nu­la Kar­di­na­le. Mno­gi če­kr­ci pod tim ime­nom, pra­vlje­ni u šved­skim po­go­ni­ma fa­bri­ke ABU, i da­nas su su upo­tre­bi i s raz­lo­gom uži­va­ju kult­ni sta­tus