Iako su va­ra­li­ča­re­nje i mu­ši­ča­re­nje u eks­pan­zi­ji, Niš je i da­lje grad plo­va­ka i plov­ka­ro­ša

Premda je i iz­la­ga­ča i ro­be i po­se­ti­la­ca na nedavno završenom ni­škom saj­mu lo­va i ri­bo­lo­va bi­lo ma­nje ne­go u ne­ko­li­ko pret­hod­nih go­di­na, i da­lje je reč o na­šoj naj­ve­ćoj smotri te vr­ste. Na­ša dvo­čla­na iz­ve­štač­ka eki­pa je ne­ko­li­ko sa­ti cu­nja­la po štan­do­vi­ma i pro­na­šla do­sta to­ga za­ni­mlji­vog.

Ma­ti­ja Uglje­šin sa so­mom od 48 kg uhva­će­nim na Ti­si kod Ža­blja

Ci­lja­ni lov krup­nog so­ma je eks­trem­na di­sci­pli­na, ko­ja od ri­bo­lov­ca tra­ži mno­go upor­no­sti, od­ri­ca­nja i tru­da. Za uspeh ni­je do­volj­no pro­na­ći ri­bu i na­ve­sti je da uzme ma­mac ko­ji joj nu­di­mo. Mo­ra­mo u ru­ka­ma ima­ti i pri­bor od pr­vog do po­sled­nje de­ta­lja sa­sta­vljen ta­ko da mo­že da iz­dr­ži sva is­ku­še­nja bor­be sa ne­ko­li­ko de­se­ti­na ki­lo­gra­ma te­škim ori­ja­šem.

Po­mo­ću PVA mre­ži­ce pla­si­ra­mo ma­lu ko­li­či­nu hra­ne uz sam ma­mac

Ka­da tem­pe­ra­tu­ra vo­de po­čet­kom pro­le­ća poč­ne da ra­ste, ša­ran se po­la­ko po­kre­će iz zim­ske le­tar­gi­je. U ovom pe­ri­o­du, ka­da je naj­ce­nje­ni­ji ci­pri­nid na otvo­re­nim vo­da­ma u za­bra­ni, mno­ge pa­si­o­ni­ra­ne ša­ran­dži­je idu na ko­mer­ci­jal­ne re­vi­re. Iako su oni uglav­nom ve­o­ma gu­sto po­ri­blje­ni, ni na nji­ma se ri­be ne ka­če sa­me na udi­cu. Šta­vi­še, ne­ka­da je po­treb­no do­sta eks­pe­ri­men­ti­sa­nja da bi­ se ostva­ri­o do­bar ulov.

Iz­bor naj­lo­na je­dan je od ključ­nih fak­to­ra do­bre ose­tlji­vo­sti si­ste­ma

Če­sto se mo­že ču­ti da je jed­na od naj­bo­ljih ka­rak­te­ri­sti­ka fi­der teh­ni­ke to što ose­tlji­vi vrh fi­der šta­pa svo­jim ti­tra­njem ne­po­gre­ši­vo i mo­men­tal­no oba­ve­šta­va ri­bo­lov­ca da ri­ba uzi­ma ma­mac. Ali da bi u prak­si za­i­sta bi­lo ta­ko, mo­ra­mo do­bro na­pra­vi­ti si­stem i po­tom ga pra­vil­no za­teg­nu­ti.

Pre­ko 8 kg ri­be za ne­ko­li­ko sa­ti pe­ca­nja (ceo ulov je vra­ćen)

U pe­ri­o­du pred mrest, mno­gi ci­pri­ni­di se in­ten­ziv­no hra­ne, pa ih je mo­gu­će ve­o­ma uspe­šno pe­ca­ti. Ali to ne zna­či da će­mo uvek i svu­da ostva­ri­va­ti od­lič­ne ulo­ve. Ne­ka­da se ri­ba vr­lo ću­dlji­vo po­na­ša i ra­di na ma­ho­ve ili sa­mo u jed­noj ve­o­ma uskoj zo­ni, kao što je ne­dav­no iskusio na­š sa­rad­ni­k na jed­nom od naj­po­pu­lar­ni­jih me­sta na Ta­mi­šu.