Sam po­če­tak pro­leć­ne se­zo­ne lo­va be­le ri­be na na­šim naj­ve­ćim te­re­ni­ma bio je pri­lič­no mr­šav, pre sve­ga zbog zna­čaj­nih osci­la­ci­ja vo­do­sta­ja i pro­men­lji­vog vre­me­na. Ipak, po­je­di­ni upor­ni i is­ku­sni ri­bo­lov­ci i u ta­kvim uslo­vi­ma uspe­va­li su da pro­na­đu ri­bu i na­čin da se le­po na­pe­ca­ju

Sve vi­še ri­bo­lo­va­ca ko­ji pe­ca­ju fi­der teh­ni­kom ili kla­sič­nom du­bin­kom ko­ri­sti ku­gli­ce sti­ro­po­ra, eks­pan­di­ra­ni pi­ri­nač i raz­ne dru­ge vr­ste po­di­za­ča (ve­štač­kih ali i pri­rod­nih) ka­ko bi po­nu­di­la ri­bi in­te­re­san­tan ma­mac ili ga pre­zen­to­va­la ma­lo iz­nad dna

Te­mi­švar­ski sa­jam opre­me za ri­bo­lov i bo­ra­vak u pri­ro­di  Fis­hing & Out­do­or Ex­po pri­vu­kao je do­sta po­se­ti­la­ca i znat­no vi­še iz­la­ga­ča ne­go što ih se po­ja­vlju­je na na­šim ma­ni­fe­sta­ci­ja­ma tog ti­pa. A me­đu nji­ma je bi­lo i di­stri­bu­te­ra svet­ski po­zna­tih rob­nih mar­ki ali i mno­go do­ma­ćih pro­iz­vo­đa­ča, pre sve­ga pri­hra­na i ma­ma­ca za ša­ran­ski i fi­der ri­bo­lov 

Po­čet­kom pro­le­ća, dok je vo­da još pri­lič­no hlad­na, ša­ra­ni po pra­vi­lu i dalje ne­ma­ju ve­li­ki ape­tit, pa se pre­po­ru­ču­je pe­ca­nje uz mi­ni­mal­nu ko­li­či­nu pri­ma­me, ko­ja će ih sa­mo pod­sta­ći da je­du, ali ih ne­će za­si­ti­ti. Baš ta­kav pri­stup do­neo je is­ku­snim ša­ran­dži­ja­ma mno­go uspe­ha u pr­vom ovo­se­zon­skom iz­la­sku

Plov­ci se pra­ve u ogrom­nom di­ja­pa­zo­nu ob­li­ka, no­si­vo­sti i svih dru­gih ka­rak­te­ri­sti­ka bit­nih za nji­ho­vu upo­tre­blji­vost u ra­znim si­tu­a­ci­ja­ma. Za iz­ra­du ne­kih mo­de­la u kuć­nim uslo­vi­ma po­treb­ni su ve­li­ko zna­nje i te­ško do­stup­ni ma­te­ri­ja­li, ali od­lič­ne i iz­u­zet­no traj­ne plov­ke uz ma­lo tru­da sva­ko mo­že na­pra­vi­ti od ma­te­ri­ja­la kog ima prak­tič­no svu­da oko nas