Ma­lo je vo­da u na­šoj ze­mlji na ko­ji­ma i naj­ve­ći znal­ci mo­gu da uz ma­lo sre­će ra­ču­na­ju na ulo­ve kle­no­va te­žih od 1,5 kg. Jed­na ta­kva na­la­zi se u za­pad­noj Sr­bi­ji, na pre­div­noj pla­ni­ni Ta­ri i po­da­ri­la je ne­dav­no is­ku­snom va­ra­li­ča­ru i nje­go­vom mla­dom pri­ja­te­lju još jed­no ne­za­bo­rav­no is­ku­stvo

Ima mno­go isti­ne u sta­roj do­set­ki ko­ja ka­že da iako sko­ro sva­ko ko pe­ca pri­želj­ku­je bo­ga­te ulo­ve u sva­kom iz­la­sku, svu­da na sve­tu 10% ri­bo­lov­ca hva­ta 90% ri­be. Raz­log za to vr­lo je jed­no­sta­van – ma­li je broj onih ko­ji su sprem­ni da o sva­kom pe­ca­nju una­pred do­bro raz­mi­sle i za nje­ga se te­melj­no pri­pre­me

Me­đu ša­ran­dži­ja­ma već vi­še od tri de­ce­ni­je po­sto­ji oštra po­de­la na tra­di­ci­o­na­li­ste i one ko­ji pe­ca­ju jed­nu od naj­po­pu­lar­ni­jih slat­ko­vod­nih ri­ba na mo­der­ni na­čin. Ma­li je broj spe­ci­ja­li­sta za ovu ri­bu ko­ji uop­šte po­mi­šlja­ju na kom­bi­no­va­nje ta dva pri­stu­pa, a tekst ko­ji je pred va­ma po­ka­zu­je ka­ko baš to mo­že bi­ti re­cept za uspeh

Ba­bu­ška va­ži za ri­bu sa pri­lič­no ši­ro­kim je­lov­ni­kom, ko­ja se mo­že uspe­šno lo­vi­ti na raz­ne me­sne mam­ce, hleb, ku­ku­ruz, valj­ke, ma­le boj­li­je itd. No ni­je sve­jed­no šta će­mo joj ka­da po­nu­di­ti, jer se nje­ne pre­fe­ren­ci­je me­nja­ju sa pro­me­nom tem­pe­ra­tu­re vo­de. Evo na šta to­kom pro­le­ća i na po­čet­ku le­ta ovu po­pu­lar­nu vr­stu pe­ca je­dan od naj­u­spe­šni­jih spe­ci­ja­li­sta

Na sa­mom kra­ju ka­len­dar­skog pro­le­ća ša­ran je na go­to­vom ce­lom to­ku kroz Sr­bi­ju ra­dio ta­ko do­bro da to ne pam­te ni naj­sta­ri­ji ri­bo­lov­ci sa ove re­ke. Me­đu­tim, ak­tiv­nost ri­be ni­je bi­la ista pre­ko ce­log da­na, a ne­ret­ko se »vo­de­na li­si­ca« ja­vlja­la sa­mo po mra­ku, i to, na­rav­no, naj­bo­lje na po­zi­ci­ja­ma ko­je su re­dov­no hra­nje­ne