Na mno­gim vo­da­ma ši­rom Sr­bi­je u ja­nu­a­ru za­vla­da za­tiš­je, jer se ri­ba umi­ri i ve­o­ma sla­bo uzi­ma mam­ce, pa se ni ri­bo­lov­ci­ma ne iz­la­zi iz to­plih ku­ća i sta­no­va. Me­đu­tim, na pod­ruč­ju Kra­lje­va si­tu­a­ci­ja je uvek pot­pu­no obr­nu­ta – baš u ovom de­lu se­zo­ne po pra­vi­lu se naj­bo­lje lo­ve kru­pan sko­balj i le­pa mre­na, pa na udar­nim te­re­ni­ma na Ibru i Za­pad­noj Mo­ra­vi ni rad­nim da­ni­ma ni­je la­ko na­ći iz­gled­no me­sto. Ta­kva je si­tu­a­ci­ja i ovih da­na...

Ne­pi­sa­no pra­vi­lo me­đu štu­ka­ro­ši­ma ko­ji ko­ri­ste pred­ve­ze od flu­o­ro­kar­bo­na de­ce­ni­ja­ma je bi­lo da nji­ho­v prečnik mora biti bar 0,8 mm. Me­đu­tim, ne­dav­no je je­dan od naj­ve­ćih svet­skih eks­pe­ra­ta iz­ne­na­dio ko­le­ge ši­rom se­ver­ne he­mis­fe­re iz­no­se­ći pot­pu­no dru­ga­či­je sta­no­vi­šte i mno­ge na­veo na raz­mi­šlja­nje

Kao i sva­ke go­di­ne, u naj­hlad­ni­jem pe­ri­o­du ri­bo­lov­ci iz Va­lje­va, La­za­rev­ca ali i mno­go uda­lje­ni­jih me­sta uži­va­ju u pe­ca­nju be­le ri­be na po­zna­tim zi­mov­ni­ci­ma na Ko­lu­ba­ri. Po­sled­njih ne­de­lja po­seb­no se ak­tu­el­ni oni u Pe­pe­ljev­cu i u Će­li­ja­ma, na kom je i bio naš sa­rad­nik sa svo­jim pri­ja­te­lji­ma

Sa­ma či­nje­ni­ca da iz go­di­ne u go­di­nu sve vi­še ri­bo­lo­va­ca u Sr­bi­ji ne od­no­si sva­ku ri­bu ko­ju bi po pro­pi­si­ma ima­la pra­vo da uzme ni­je do­kaz da se ukup­no sta­nje na na­šim ri­bo­lov­nim vo­da­ma me­nja na bo­lje, ali po­ka­zu­je da po­ten­ci­jal za po­zi­tiv­ne pro­me­ne ite­ka­ko po­sto­ji

Lov be­le ri­be fi­der teh­ni­kom na Dri­ni pri­lič­no je zah­te­van, ka­ko zbog ve­li­či­ne re­ke, ne­ret­ko te­škog te­re­na i ja­kog to­ka na mno­gim iz­gled­nim me­sti­ma, ta­ko i zbog ve­li­ke pro­seč­ne te­ži­ne be­le ri­be ko­ja se hva­ta. Ali ka­da se is­ku­sni ri­bo­lov­ci na pra­vi na­čin pri­pre­me i uz to ima­ju sre­će da na­i­đu na po­vo­ljan vo­do­staj i pro­zir­nost, re­zul­tat mo­že bi­ti iz­u­ze­tan