Si­li­kon­ske gla­vi­nja­re su već de­se­tak go­di­na je­dan od naj­če­šće ko­ri­šće­nih ve­štač­kih ma­ma­ca na na­šim vo­da­ma jer su vr­lo lov­ne, pri­men­lji­ve na ra­znim te­re­nim i za sve gra­blji­vi­ce, a ni­su pre­sku­pe. Njih li­je ve­li­ki broj ma­lih pro­iz­vo­đa­ča, od ko­jih mno­gi to ra­de u gip­sa­nim ka­lu­pi­ma ko­ji se pra­ve pri­lič­no la­ko i od svi­ma do­stup­nog a jef­ti­nog ma­te­ri­ja­la

Pr­ve ne­de­lje po pre­stan­ku za­bra­ne lo­va bu­co­va do­ne­le su po­vre­me­no i do­bre ulo­ve, ali uglav­nom sa­mo u ra­nim ju­tar­njim sa­ti­ma, i to na me­sti­ma sa ve­ćom du­bi­nom i osred­njim pro­to­kom, na ko­ji­ma se ri­ba ja­vlja­la na kru­ška­ste vo­ble­re i si­li­kon­ske gla­vi­nja­re, ali po­vre­me­no i na še­do­ve i tvi­ste­re

Na po­čet­ku smo naj­to­pli­jeg de­la go­di­ne, u kom se ve­ći­na va­ra­li­ča­ra sa ve­li­kih re­ka ci­pri­nid­nog re­gi­o­na ori­jen­ti­še pre­vas­hod­no na lov so­ma i bu­co­va, a po mra­ku i smu­đa, dok tek po­ne­ko uop­šte po­ku­ša­va da ju­ri štu­ku. A baš lov »slat­ko­vod­ne aj­ku­le« na ve­štač­ke mam­ce mo­že bi­ti u ovom pe­ri­o­du iz­u­zet­no us­pe­šan i uz­bu­dljiv, i to ne sa­mo na je­dan na­čin i na jed­nu vr­stu va­ra­li­ca

Ne­bro­je­no mno­go pu­ta de­slo se i naj­bo­ljim ri­bo­lov­ci­ma da na iz­u­zet­no bo­ga­toj vo­di lo­ve mno­go sla­bi­je ne­go što su na­vi­kli. Do­godi­lo se to ne­dav­no jed­nom od na­ših naj­bo­ljih fi­de­ra­ša, ko­ji je sa­ti­ma upor­no tra­žio na­čin da po­kre­ne ša­ra­ne, i trud mu se na kra­ju ipak i te ­ka­ko is­pla­tio

I u mo­der­nom ri­bo­lo­vu sa hra­ni­li­com, kao i u svim osta­lim teh­ni­ka­ma, če­sto ma­la iz­me­na već po­sto­je­ćeg i do­sta ko­ri­šće­nog de­la pri­bo­ra omo­gu­ći pe­ca­ro­šu da bu­de ve­o­ma efi­ka­san u ne­koj si­tu­a­ci­ji ko­ja je stan­dard­nim pri­stu­pom i pri­bo­rom te­ško re­ši­va