Pro­le­će je deo go­di­ne u kom se po pra­vi­lu lo­ve naj­ve­će ba­bu­ške na na­šim sta­ja­ći­ca­ma, jer se u ovom pe­ri­o­du one gru­pi­šu u pri­o­ba­lju ra­di mre­sta, a vo­de­na ve­ge­ta­ci­ja na ve­ći­ni vo­da još ni­je to­li­ko gu­sta da one­mo­gu­ća­va pe­ca­nje. Oni ko­ji se sa­da na­đu na pra­vom me­stu, oda­be­ru od­go­va­ra­ju­ću tak­ti­ku pri­hra­nji­va­nja i do­bro uklo­pe pri­bor mo­gu od­lič­no pro­ći u ne­ko­li­ko uza­stop­nih iz­la­za­ka, kao ak­te­ri ove pri­če

Fi­der ri­bo­lov iz­u­zet­no je efi­ka­san pre sve­ga zbog to­ga što pod­ra­zu­me­va ve­o­ma pre­ci­zno pla­si­ra­nje pri­ma­me, či­me se ve­li­ka ko­li­či­na ri­be pri­vla­či na ma­li pro­stor, a ta ve­li­ka kon­ku­ren­ci­ja pod­sti­če je da se in­ten­ziv­no hra­ni. Me­đu­tim, ne­ka­da že­lje­ni re­zul­tat do­ne­se i to­me sa­svim su­pro­tan pri­stup, pri­me­re­ni­ji va­ra­li­ča­re­nju ne­go sta­ci­o­nar­nom pe­ca­nju mir­nih ri­ba uz upo­tre­bu hra­ni­li­ce

Raz­li­či­te za­bra­ne uve­de­ne ši­rom re­gi­o­na zbog epi­de­mi­je ko­ro­na vi­ru­sa po­re­me­ti­le su ovog pro­le­ća mno­ge ri­bo­lo­vač­ke pla­no­ve i na­te­ra­le nas da se pri­la­go­đa­va­mo ogra­ni­če­nji­ma. Ali iz to­ga je pro­iz­i­šlo i po­ne­što do­bro, jer su oni naj­za­gri­že­ni­ji po­tra­ži­li ri­bu na ne­kim la­ko do­stup­nim te­re­ni­ma na ko­je u nor­mal­nim okol­no­sti­ma ne bi ni po­mi­sli­li, a ko­ji ne­ka­da ume­ju i te ­ka­ko pri­jat­no da iz­ne­na­de

Iako je Ve­li­ka Mo­ra­va iz­lo­že­na ve­li­kom pri­ti­sku ri­bo­lo­va­ca, ali i broj­nih ri­bo­kra­di­ca, u nje­nim vi­ro­vi­ma još uvek ima i ka­pi­tal­nih so­mo­va. Jed­nog ta­kvog, du­gog pre­ko dva me­tra, ne­dav­no je ulo­vio vr­sni va­ra­li­čar iz Ja­go­di­ne, ko­ji je i tro­fe­jom, ali i od­lu­kom da ori­ja­šu po­klo­ni ži­vot odu­še­vio broj­ne ko­le­ge

Lov gra­blji­vi­ca naj­ma­njim ve­štač­kim mam­ci­ma i ul­tra­la­kim pri­bo­rom sve je po­pu­lar­ni­ji u svet­skim okvi­ri­ma i kod nas. A u si­tu­a­ci­ji u ko­joj ri­bo­lo­vac iz objek­tiv­nih raz­lo­ga ne mo­že da bu­de na vo­di u udar­nim pe­ri­o­di­ma – u svi­ta­nje i u su­mrak, ta­kav pri­stup, de­lo­tvo­ran i usred da­na, po­sta­je još za­ni­mlji­vi­ji. Evo ka­ko ga je naš sa­rad­nik pri­me­nio pre de­se­tak da­na na re­či­ci mren­skog ti­pa